ΒΟΥΛΗ: Η μάχη της ατάκας! Τσίπρας: Έχετε πολλά νεύρα -Μητσοτάκης: Χρειάζεστε διακοπές

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση κι ως ήταν αναμενόμενο η σύγκρουση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν μετωπική. Μάλιστα, από τα πυρά του προέδρου της ΝΔ δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της Βουλής, με αφορμή την παρέμβασή του στο θέμα του Ρουβίκωνα.

Οι τόνοι ανέβηκαν αρχικά κατά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια έντονη ήταν η αντιπαράθεση και κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Όταν στη συνέχεια ξαναπήραν τον λόγο τόσο ο πρωθυπουργός όσο κι ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαπέλυσαν βολές ο ένας στον άλλο.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία, κι επανέλαβε πως θα γίνει εξεταστική για τα όσα έχει αποκαλύψει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Τα τρία χαμένα χρόνια δεν αντισταθμίζονται από μια ακριβή έξοδο στις αγορές. Όλα αυτά θα συζητηθούν στην Εξεταστική Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η απάντηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη ήταν: «Έχετε πολλά νεύρα. Δεν είναι καλό να έχετε τόσα νεύρα. Από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση ζητάτε συνεχώς εξεταστικές επιτροπές. Έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, χρειάζεστε διακοπές. Τι έχετε πάθει; Από τότε που έκλεισε η 2η αξιολόγηση και είχαμε συμφωνία που ανοίγει δρόμους για την οικονομία και την λύση χρέους, από τότε δίνετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Μέσα σε 1,5 μήνα έχετε ζητήσει 3 διαφορετικές εξεταστικές επιτροπές. Μια για Καμμένο, μια για Βαρουφάκη ξανά που είχε απορριφθεί και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας. Είναι ρεκόρ. Μια εξεταστική κάθε 15 ημέρες. Όμως δεν είναι μόνο οι εξεταστικές είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας. Ζητήσατε πριν μια εβδομάδα να σαμποτάρουν τα αυτοδιοικητικά σας στελέχη να σαμποτάρουν μια διαδικασία και συζήτηση επειδή θα ήταν ο πρωθυπουργός εκεί. Ακόμα και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Μη ξινίζετε το πρόσωπό σας. Φτάσατε στο σημείο να χάσετε και κάθε ίχνος αστικής ευγένειας που σας διακρίνει. Την ημέρα των γενεθλίων μου αντί για ευχές να απευθύνεται ύβρεις. Κλέφτη και ψεύτη με αποκαλέσατε. Μήπως εκεί στην Πειραιώς να κάνετε μια εξεταστική για να αναζητήσετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, χρειάζεστε διακοπές». Ακόμη επεσήμανε ότι μόνο στη φαντασία του πρωθυπουργού υπάρχουν χαμογελαστά πρόσωπα στον δρόμο, καθώς τα πρόσωπα των Ελλήνων που αντικρίζουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας και του ΕΦΚΑ μόνο χαμογελαστά δεν είναι. Κάλεσε, δε, τον πρωθυπουργό να πάει να μιλήσει στους αγρότες, είτε καθισμένος σε σανό, είτε ανεβασμένος στα τρακτέρ.

Απίστευτος ήταν κι ο διάλογος όταν επικράτησε ένταση ανάμεσα σε βουλευτές μέσα στο Κοινοβούλιο κι ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε προς τον πρόεδρο της Βουλής «Μαζέψτε τους». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «Εδώ δεν μάζεψε τον Ρουβίκωνα, θα μαζέψει τους βουλευτές;», κι ο κ. Βούτσης απάντησε ενοχλημένος «Δεν μαζεύω κανέναν».