Πολιτικός αναβρασμός για την επιλογή σημαιοφόρων μέσω λοταρίας!

Σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ξεσηκωθεί για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει τη βαθμολογία ως κριτήριο για την επιλογή των μαθητών που θα κρατούν τη σημαία στο Δημοτικό.

Το σχετικό ΦΕΚ που πέρασε μεσάνυχτα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, ορίζει ότι σημαιοφόροι και παραστάτες στις παρελάσεις του Δημοτικού, δεν θα επιλέγονται με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα, αλλά με κλήρωση.

Ο πόλεμος της κυβέρνησης κατά της “ρετσινιάς της αριστείας” μετατρέπει έτσι την διαδικασία επιλογής σε κοινή λοταρία, με αποτέλεσμα η σημαία να πηγαίνει απλά στον πιο τυχερό μαθητή ανεξάρτητα των βαθμών και της συμπεριφοράς του.

Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα σημαιοφόροι ορίζονταν δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους και επιλέγονταν αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Στις περιπτώσεις απόλυτης ισοβαθμίας και μόνον τότε γινόταν κλήρωση μεταξύ των συγκεκριμένων μαθητών με την καλύτερη βαθμολογία. Η ίδια διαδικασία ακολουθούνταν και για τους δέκα παραστάτες της ΣΤ τάξης, (πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους).

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά στο λογαριασμό του στο twitter :

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία».

Η τομεάρχης της ΝΔ Νίκη Κεραμέως σχολίασε ότι «για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε σήμερα το πρωί της Πέμπτης στο Twitter:

 

 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις εξηγήσεις του Υπουργού Παιδείας για την επιλογή του να προκύπτουν σημαιοφόροι στα σχολεία από κλήρωση, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει την απόφασή του. Παραμένει ένας γραφικός εκφραστής μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης.

Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στη συνείδηση του κόσμου οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις είναι ταυτισμένοι με την αριστεία και την πρόοδο. Είναι ξεκάθαρο ότι και αυτή η απόφαση θα αλλάξει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Θέση πήρε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που είπε σαρκαστικά ότι «στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα: η αριστεία είναι χολέρα».

Ενώ ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αντρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι είναι «έξαλλοι εχθροί της αριστείας».

Σημειωτέον ότι στην απόφαση του υπουργείου αντιτάχθηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος υποστηρίζοντας τη θέση «Σημαιοφόροι με κλήρωση = Aφανισμός των Aρίστων!».

Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «αναχρονισμό» την επιλογή των σημαιοφόρων ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές όπως συνέβαινε τα τελευταία 19 χρόνια, όσα, δηλαδή, ίσχυε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Και κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι «δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τρόπους που να τιμούν ουσιαστικά και τη σημαία αλλά και το σύνολο των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων».

Μάλιστα το υπουργείο εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται και κατά γονέων υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μικρός αλλά υπαρκτός» γονέων που «διαγκωνίζονται μεταξύ τους και πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος». Κι ακόμη απάντησε στη ΝΔ ότι ευθυγραμμίζεται με την Χρυσή Αυγή.