Γεννηματά: Ντέρμπι για τρεις θα είναι οι επόμενες εκλογές

«Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις», εκτιμά η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Real News.

Όπως εξηγεί, «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση και όσο υποχωρεί τόσο οχυρώνεται στην εξουσία για να εξαντλήσει την τετραετία.
Η Νέα Δημοκρατία έχει δημοκοπικό προβάδισμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πείθει ούτε τον τρισυπόστατο εαυτό της. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η προοδευτική παράταξη επιστρέφει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012 όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση είναι μια σοβαρή πιθανότητα».

Η ίδια κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, ότι δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση «παρά τα όποια happenings», καθώς «φοβάται το θόρυβο ίσως για να μην ξυπνήσουν τα ρήγματα της Νέας Δημοκρατίας, για να μην ενοχληθεί η φιλοκυβερνητική πτέρυγα της Δεξιάς.
Κυρίως για να μην συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι δεν διαθέτει κανένα προοδευτικό πρόγραμμα».

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «το μόνο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στηρίζεται στα ξεπερασμένα trickle-downeconomics, δηλαδή στην οικονομική δοξασία ότι οι μη προνομιούχοι, οι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν παρά να ζουν από τα ψίχουλα που περισσεύουν από τις οικονομικές δραστηριότητες των ισχυρών. Κατά συνέπεια, κατά τον κ. Μητσοτάκη η μοναδική πολιτική για την ανάπτυξη είναι η συνεχιζόμενη ενίσχυση όσων διαθέτουν ήδη τα περισσότερα».

Υπογραμμίζει δε, πως «η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική που εγγυάται την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και ταυτόχρονα έχει ισχυρές πολιτικές αναδιανομής για την καταπολέμηση της φτώχειας και την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Η ίδια, σχολιάζοντας το γεγονός ότι κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν πως με τις πυρκαγιές εκδηλώθηκε σχέδιο για να υπάρξει έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, αναφέρει ότι «κάποιοι είναι τόσο αδίστακτοι ώστε επικαλούνται «σχέδιο κατά της χώρας» για να συγκαλύψουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις φωτιές και για να συσκοτίσουν τις ευθύνες ενός τουρίστα Πρωθυπουργού που σε ώρες εκτάκτου ανάγκης αποφάσισε να συνεχίσει τις διακοπές του σε άγνωστο κρησφύγετο.

Η επίκληση συνομωσιών που δεν υπάρχουν είναι άλλο ένα κλασικό τέχνασμα που η κυβέρνηση δανείζεται από την εργαλειοθήκη των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Όμως το μοναδικό σχέδιο κατά της χώρας είναι η χωρίς σχέδιο διακυβέρνηση του κ.Τσίπρα, που όσο παραμένει στην εξουσία προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη».

Σχολιάζοντας την απόδοση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφού σημειώνει ότι «σήμερα προέχει να προστατευθούν και να ενισχυθούν οι πληγέντες με ταχύτατες διαδικασίες και να αναδασωθούν οι περιοχές», μεταξύ άλλων τονίζει πως «πύρινα μέτωπα υπάρχουν παντού: υπάρχουν στην οικονομία όπου η φορολογία καταπίνει κάθε ικμάδα από την παραγωγή, στην Παιδεία που χειραγωγείται από τον πολιτικό δογματισμό, στη Δικαιοσύνη που δέχεται πρωτόγνωρες επιθέσεις για να υποταχθεί στην πολιτική εξουσία».

Σε ερώτηση για το εάν εκτιμά ότι ο Α. Τσίπρας επιδιώκει όντως να εξαντλήσει την τετραετία, απαντά ότι «η «διαστολή» του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 ήταν ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο το οποίο στηρίχτηκε στο λαθρεμπόριο της απάτης, με δόσεις αυταπάτης.

Παρά το γεγονός ότι η διαστολή αυτή, όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμη, αλλά έχει ήδη εξανεμιστεί, ο εθισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα αξιώματα σε συνδυασμό με την κατάρρευση της λαϊκής αποδοχής αναγκάζει την κυβέρνηση να οχυρωθεί στο καταφύγιο της εξουσίας.

Όμως η ραγδαία πολιτική και κοινωνική τους απομόνωση θα επισπεύσει την ώρα των εκλογών και η αποδοκιμασία θα είναι εκκωφαντική».

Χαρακτηρίζει δε, τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών περί πρόθεσης μετάθεσης των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση από τον Μάιο του 2019 για τα μέσα φθινοπώρου του ιδίου έτους, ως «σχέδια μικροκομματικών ασκήσεων για να συντηρούν εκλογικά σενάρια περί δήθεν εξάντλησης της τετραετίας», που «θα παραμείνουν επί χάρτου, και θα σκορπίσει στους πέντε ανέμους η σκληρή πολιτική πραγματικότητα».

Επαναλαμβάνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ούτε θα γίνει δεκανίκι κανενός και σημειώνει ότι «το πραγματικό δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη είναι ο κ. Τσίπρας.

Τόσο βολικό που αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον εφεύρει!», αλλά και πως «η Νέα Δημοκρατία δικαίως θα συμπεριλάβει ιστορικά τον κ. Τσίπρα ως μέγα χορηγό της».

Αναφορικά με το μέχρι πότε θα περιμένει το Ποτάμι να απαντήσει στην πρόταση για συμμετοχή στο νέο φορέα, σημειώνει ότι «όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης και το ΠΟΤΑΜΙ με τον κ. Θεοδωράκη, έχουν ήδη κληθεί να πάρουν έγκαιρα τις τελικές τους αποφάσεις για την συμμετοχή τους σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση για την αναγέννηση της παράταξης.

Ο προοδευτικός κόσμος κουράστηκε από το …κοσκίνισμα και απαιτεί επιτέλους να …ζυμώσουμε στη δημοκρατική παράταξη».
Σε ερώτηση για το συζητά τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, απαντά ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εμπόδιο, αλλά αντίθετα είναι δύναμη που κινητοποιεί και ανοίγει νέους δρόμους, είναι εγγύηση και προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η δυναμική του νέου ενιαίου φορέα, θα κρίνει και τις εξελίξεις σε σχέση με τα κόμματα που συμμετέχουν.
Τις τελικές αποφάσεις δεν μπορεί να τις πάρει κανένας άλλος, εκτός από τα μέλη τους για λογαριασμό τους».

Τέλος, για τις παρεμβάσεις του Κώστα Λαλιώτη, ανέφερε ότι έχουν πάντοτε συνέπεια και ουσία.