Τόσκας για τζιχαντιστές στην Ελλάδα: Υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση καταυλισμών

Για οργανωμένη παρακολούθηση καταυλισμών και χώρων που φιλοξενούν ανθρώπους από κράτη «φυτώρια» τζιχαντιστών έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, που εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ζάκυνθο.

«Υπάρχει οργανωμένη παρακολούθηση καταυλισμών, χώρων όπου υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από αυτές τις περιοχές και πολύ καλή συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τη χώρα μας αφύλακτη» ανέφερε ο κ. Τόσκας, σχολιάζοντας στον Real 97,8 δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.

«Εχει φανεί και είναι αποδεκτό από όλους ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας και ότι είναι ασφαλέστατη περιοχή, ίσως η ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης. Αυτό φαίνεται από έγγραφα ευρωπαϊκά, αμερικανικά κτλ και για αυτό και ένας τεράστιος αριθμός τουριστών επισκέπτεται τη χώρα μας.

Επομένως δεν υπάρχει καμία πληροφορία για οργάνωση κάποιας ομάδας που έχει σκοπό να κάνει ενέργειες στη χώρα μας, χωρίς να αποκλείω ενέργειες μεμονωμένων ανθρώπων -μοναχικών λύκων, όπως λέγονται» τόνισε ο ίδιος, και συνέχισε: «Εμείς, όμως, εντείνουμε τις προσπάθειές μας κάθε μέρα περισσότερο προκειμένου να έχουμε πληροφορίες, να εντοπίσουμε τυχόν τέτοιες ενέργειες, να οργανώσουμε τον τρόπο αντίδρασής μας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες αυτό τον καιρό. Συνεργαζόμαστε και με άλλες χώρες, άλλες υπηρεσίες προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτό το ασφαλές περιβάλλον, που υπάρχει στη χώρα μας».

Για τα περί εμπρησμών στη Ζάκυνθο

«Είναι κοινή αντίληψη ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πυρκαγιών έχουν σχέση με εμπρησμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας, και συμπλήρωσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στη Ζάκυνθο ‘χτύπησαν’ εμπρηστές».

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι «υπάρχουν αναφορές από κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. που κάνει έρευνες στην περιοχή».

«Δεν είναι μόνο το χέρι του ανθρώπου που βάζει τη φωτιά και μετά προσποιείται ότι είναι πυρομανής. Είναι και αυτός που έβαλε τον εμπρηστή, εκεί έχουμε φόβους, έχουμε ενδείξεις… Οι φωτιές είναι πολλές και οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες σε συγκεκριμένη περιοχή» δήλωσε ο ίδιος, που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε διερωτηθεί εάν πίσω από τις φωτιές κρύβονται οικοπεδικά συμφέροντα ή αν κάποιοι θέλουν να δουν ξενοδοχεία εκεί που υπάρχουν δάση.

Εξέφρασε δε, προβληματισμούς και για άλλες πυρκαγιές που έκαψαν περιοχές όπως η Σαρωνίδα, Κάλαμο και Άλσος Βεΐκου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τόσκας είπε ότι η διαθεσιμότητα των Canadair είναι 9 με 10 κάθε μέρα από τα 13 που διαθέτει η χώρα. «Δυστυχώς τις περισσότερες ημέρες έχουμε 7 αεροσκάφη. Έχουμε φτάσει και στα 6» δήλωσε επίσης, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι στην περιοχή της Ζακύνθου τα εναέρια μέσα ανταποκρίθηκαν άμεσα, μέσα σε 20 λεπτά.