Κοτζιάς σε ΠΓΔΜ: Πρέπει να χτυπήσουμε τον αλυτρωτισμό

Το ότι πρέπει να χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός υπογράμμισε κατά τις συναντήσεις του στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβανόφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε. Μπουγιάρ Οσμάνι, τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι καθώς και με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ντιμιτρόφ, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι επιθυμεί να αναπτυχθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη σταθερότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Σκόπια, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν περισσότερες συναντήσεις στο μέλλον. Παράλληλα, εξήρε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο των ΜΟΕ. Ερωτηθείς για το θέμα της απομάκρυνσης των αλυτρωτικών συμβόλων -αγαλμάτων, μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων- εξήγησε ότι η νέα κυβέρνηση «έχει πάρει το μάθημά της από τα προηγούμενα χρόνια».