Το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου-Ματαρέλα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στην επετειακή εκδήλωση των 10 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε την ανάγκη ενός γόνιμου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε ιδιαίτερα τη θεσμική εμβάθυνση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να οδηγηθεί σε μια Ομοσπονδία, που θα στηρίζεται στην Δημοκρατική Αρχή και θα ενσαρκώνει το Κράτος Δικαίου και το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνδιάσκεψη στη Μάλτα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου, όλων των μη εκτελεστικών Πρόεδρων Δημοκρατίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γόνιμες απόψεις, ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μέλλον, που όπως σημείωσε, αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, και το οποίο δεν μπορεί παρά να στηριχθεί πρωτίστως στην θεσμική εμβάθυνση του όλου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού υπογράμμισε ότι είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται την χώρα μας σε σύντομο χρονικό διάστημα και συναντάται με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας και εξέφρασε την πρόθεση της ιταλικής πλευράς για εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τρέχουσες προκλήσεις μας δεσμεύουν όλους στην προσπάθεια συνεργασίας για το μέλλον της Ευρώπης και τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης των Δημοκρατικών Αρχών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, εξήρε την προσφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου και υπογράμμισε την σημασία της επικείμενης συνδιάσκεψης των μη εκτελεστικών Προέδρων της ΕΕ στη Μάλτα στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στις 17.00 στα Λεγραινά Σουνίου, για να μετάσχει και να απευθύνει ομιλία στην επετειακή εκδήλωση των 10 ετών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, στην οποία εκδήλωση θα συμμετάσχουν και οι Πρόεδροι της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης στα Λεγραινά, ο κ. Παυλόπουλος στις 21.00, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σημειώνεται, ότι πρόκειται για παλιούς προσωπικούς φίλους του Έλληνα Προέδρου, με κοινό δεσμό την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές έδρες του Δημόσιου Δικαίου στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων της Αθήνας, της Ρώμης και της Λισσαβόνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ