Υπ. Παιδείας: Οι αριθμοί δεν χωρούν αμφισβήτηση-Τα σχολεία θα ανοίξουν στην ώρα τους

Το πρώτο κουδούνι της Δευτέρας 11 Σεπτεμβρίου βρίσκει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε «εξαιρετική ετοιμότητα», σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου. «Φέτος, το πρώτο σχολικό κουδούνι, είναι κουδούνι θριάμβου της λειτουργίας μας τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, φέτος τα σχολεία “θα ανοίξουν στην ώρα τους, κανονικά», και όπως υπογραμμίζει, “οι αριθμοί δεν χωρούν αμφισβήτηση”:

-Η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλαμβάνονται πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς -15.371 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές- συνοδεύεται από σειρά πρωτοβουλιών:

– Ιδιαίτερη προτεραιότητα δόθηκε φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στην στελέχωση και την κάλυψη όλων των αναγκών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και όπου φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες. «Μια προτεραιότητα που καθορίζεται εδώ και χρόνια από Υπουργικές Αποφάσεις τις οποίες όμως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε εφάρμοσαν, καταλήγοντας να υποστελεχώνουν, τελικά, τις δομές Ειδικής Αγωγής στα μέσα κάθε σχολικής χρονιάς», σημειώνει το υπουργείο. Σήμερα προσλαμβάνονται στην Ειδική Αγωγή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 8.104 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς να εργαζόμαστε ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί. Κυρίως, όμως, συνεχίζουμε την προσπάθεια, μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, να πείσουμε για μόνιμους διορισμούς παντού, με προτεραιότητα στην Ειδική Αγωγή», δήλωσε σχετικά ο Κ. Γαβρόγλου.

– Είναι η πρώτη χρονιά που το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προγραμμάτισε με ιδιαίτερη μέριμνα και ολοκλήρωσε εγκαίρως την επέκταση του ολοήμερου προγράμματος διδασκαλίας όχι μόνο στο σύνολο των 3.600 πολυθέσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, αλλά ακόμη και στα ολιγοθέσια (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) Δημοτικά Σχολεία. Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τους περίπου 14.000 μαθητές των Ολιγοθέσιων Δημοτικών Σχολείων με ειδικότητες και ολοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας. Για τον σκοπό αυτό, τροποποιούνται τα ωρολόγια προγράμματα προσφέροντας τη δυνατότητα εμπλουτισμού του προγράμματός τους με νέα αντικείμενα (όπως Πληροφορική, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή κ.α.). Παράλληλα, φέτος τα Ολιγοθέσια Δημοτικά Σχολεία έχουν ήδη εφοδιαστεί με 1.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσφορά της Εθνικής Τράπεζας, για τη διδασκαλία και την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών τους.

– Για πρώτη φορά, έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προσλαμβάνονται για το σχολικό έτος 2017-2018 σε νησιωτικές περιοχές, με απόφαση των Υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η έκπτωση αυτή αφορά αποκλειστικά στην πρώτη μετάβασή τους στις έδρες των Διευθύνσεων πρόσληψης, καθώς επίσης και τη μετακίνησή τους, εφόσον απαιτηθεί, σε άλλο νησί για να αναλάβουν υπηρεσία.

– Για την προετοιμασία της εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων από την πρώτη μέρα της έναρξης της σχολικής χρονιάς, 13.000 καθαρίστριες έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται από την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία.

– Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε έγκαιρα στην κατανομή ποσού 25.000.000 ευρώ που θα διατεθεί ως τρίτη δόση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.

Ανανεωμένο σχολικό πρόγραμμα

Παράλληλα, το σχολικό πρόγραμμα έχει ανανεωθεί, όπως επισημαίνει το υπουργείο:

· με έμφαση στις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής,

· με νέα γνωστικά αντικείμενα καθώς και επέκταση του Ολοήμερου Προγράμματος στα Ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία,

· με εξορθολογισμένη διδακτέα ύλη, που απαλλάσσει από το υπερβολικό άγχος τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφήνοντας περιθώριο για εμβάθυνση και ουσιαστική γνώση, προσφέροντας χρόνο για ανακαλυπτική μάθηση, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη,

· με ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η θεματική εβδομάδα και οι δημιουργικές εργασίες, που κάνουν το σχολείο πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό,

· με λιγότερες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια, που προσφέρουν περισσότερο χρόνο για μάθημα,

· με την συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης,

· με ενισχυμένη την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Η Πολιτεία έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα αλλά έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικά βήματα και είμαστε σε φάση υλοποίησης και άλλων σχεδίων. Η ενίσχυση της παιδείας είναι προτεραιότητα», το μήνυμα του Κ. Γαβρόγλου, λίγο πριν το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε 6.000 μαθητές υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας τα παιδιά προσφύγων, που θα εντάξει φέτος στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Τα περισσότερα προσφυγόπουλα φέτος θα πάνε σε πρωινές τάξεις υποδοχής, οι οποίες ξεκινούν στην πλειοψηφία τους αυτή τη Δευτέρα. Αν δει κανείς και τους διορισμούς που κάναμε στην πρώτη φάση, είχαμε προβλέψει 211 εκπαιδευτικούς για τις τάξεις υποδοχής που ξεκινούν αυτή τη Δευτέρα», δήλωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιώργος Αγγελόπουλος.