Αποχώρηση Eldorado Gold: Ανάστατος ο πολιτικό- επιχειρηματικός κόσμος! Όλες οι αντιδράσεις

Η απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στη χώρα μας, έσκασε σαν βόμβα σήμερα το πρωί.

Πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη κάνουν έκκληση στην κυβέρνηση να μην αφήσουν την εταιρία να υλοποιήσει την απόφασή της, ενώ άλλα ασκούν δριμύτατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς  σχολίασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Η είδηση αυτή μάλλον ήταν γνωστή από χθες. Δεν ξέρω γιατί έγινε σε αυτό το χρόνο, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη το θέμα της διαιτησίας. Οταν κάποιος αναστέλλει τις εργασίες, θέλει να διαπραγματευτεί. Προφανώς κάθε επένδυση που φεύγει είναι ένα πλήγμα. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς γίνεται.
Δεν θέλω να είμαστε βιαστικοί με αυτό. Θέλω να δούμε τι γίνεται, να δούμε όλες οι πλευρές τι λένε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε:
«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση. Με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει, τελικά, τις εργασίες της. Η Κυβέρνηση, με το γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους. Ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας. Όλα όσα γίνονται, στέλνουν ένα πολύ εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές. Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία. Και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η Κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Καλώ την Κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλει τη στάση της. Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου Κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει, επιτέλους, μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις».

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικα με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι: «δεν είναι ευχάριστο να φεύγει μια επένδυση από την πατρίδα αλλά οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου». Πρόσθεσε όμως ότι:  «δεν ήταν ευχάριστες στιγμές αυτό που είδαμε στο παρελθόν να δίνονται δώρα ως χάντρες με αγορές περιπολικών στην αστυνομία ή εξαγορά καναλιών για να αλλάξει η κοινή γνώμη. Εάν ήταν μια επένδυση που δεν είχε διαμεσολαβήσει ο Πάχτας και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής είχαν πειστεί ότι δεν θα υπήρχε οικολογική καταστροφή τότε όλοι θα την ήθελαν» αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για εξαγορά συνειδήσεων.

Κι ακόμη είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι: «χαρούμενος θα ήμουν πάρα πολύ αν μπορούσε η εταιρεία να κάνει μια συνέντευξη τύπου που θα έλεγε ότι η επιφανειακή εξόρυξη δεν θα καταστρέψει το περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ και τους κανόνες που θα πείσουν ότι η επένδυση δεν θα έχει οικολογική επιβάρυνση κανείς δεν θα είναι αντίθετος».

Σχόλιο για την απόφαση της εταιρίας Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα, έκανε πριν λίγο μέσω Twitter ο ο βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι επενδύσεις φεύγουν. Η ανεργία έρχεται», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

 

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ είπε: «Κάνω έκκληση στην κυβέρνηση. Πρόκειται για επένδυση 3 δισ. Δολαρίων αν δεν κάνω λάθος σύμφωνα με τα στοιχεία. Κάνω έκκληση να δουν τους επικεφαλής της εταιρείας που βρίσκονται στην Αθήνα και να βρουν έστω και την ύστατη ώρα λύση. Είναι καλοπροαίρετοι άνθρωποι». Ερωτώμενος αν θα αναλάμβανε σχετική πρωτοβουλία ο κ. Φέσσας απάντησε θετικά. «Αυτή είναι η δουλεία μας. Εφόσον βρίσκεται εδώ και ο ενδιαφερόμενος επενδυτής. Αν τους ακούσουν μπορεί να γίνει μια πολιτική διευθέτηση του θέματος».