Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ "έδωσε" Βορίδη και Σαλμά στην εξεταστική για την υγεία

Την Τετάρτη η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας συνέχισε τις εργασίες της με την εξέταση του μάρτυρα Παναγώτη Γεωργακόπουλου, αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής βρέθηκε η απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 από τον τότε υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο, με την οποία καθόριζε την τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για την ιατρική πράξη της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 1.500 ευρώ με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το ιατρείο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, που έκανε 550 συγκεκριμένες πράξεις και να ζημιωθεί ο οργανισμός κατά περίπου 800.000 ευρώ.

Η επιτροπή εξέτασε την ευθύνη καθώς κάποιοι υποστηρίζουν πως ο κ. Σαλμάς είναι ο μοναδικός ωφελημένος από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος αποκάλυψε πως παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να υπογράψει σύμβαση για την εξέταση αρθροσκόπησης με την ιατρική εταιρεία, στην οποία συμμετέχει η σύζυγός του και είναι μεσοτοιχία με το ιατρείο του! Ουσιαστικά, επί ΝΔ τιμολογήθηκε με 1.500 ευρώ μία ιατρική πράξη που σήμερα τιμολογείται περίπου 300 ευρώ και τώρα η η εταιρεία φέρεται να ζητά πάνω από 800.000 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο τότε πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ (διορισμένος από την ΝΔ) Δημήτρης Κοντός, ο γενικός διευθυντής υγείας, η προϊσταμένη νομικών υποθέσεων, η διευθύντρια συμβάσεων, και άλλοι. Η αναφορά στην παρουσία Σαλμά σύσκεψη της 12ης Μαρτίου 2015 γίνεται σε έγγραφο της Διεύθυνσης Συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ημερομηνία 17 Μαρτίου 2015.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της Επιτροπής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm» είχε δηλώσει για τη σχετική δικογραφία:

«Είναι μία δικογραφία, η οποία έχει έλθει στη Βουλή και αφορά παράνομες πράξεις που έχουν να κάνουν με την ερμηνεία συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης, με βάση την οποία είχε στηθεί μία διαδικασία να πληρώνονται εξετάσεις αρθροσκοπήσεως πολύ υψηλότερα από ό,τι έπρεπε», είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και εξήγησε: «Η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει και διαγνωστικό και θεραπευτικό χαρακτήρα. Στις θεραπευτικού τύπου επεμβάσεις το κράτος, μέσω ενοποιημένων νοσηλίων, έδινε 1.500 ευρώ, ενώ στη διάγνωση υπήρχε κενό, δεν είχε οριστεί. Κάποιοι επιτήδειοι -κατά σύμπτωση όλοι από μία συγκεκριμένη πολιτική παράταξη που κυβερνούσε τότε- είχαν ερμηνεύσει τον νόμο, ότι το ίδιο είναι η διαγνωστική με τη θεραπευτική αρθροσκόπηση και έτσι για μία “επέμβαση” των 20 λεπτών συγκεκριμένο ιατρείο έπαιρνε 1.500 ευρώ, ενώ μόλις ήλθε η κυβέρνηση καθιέρωσε 150 ευρώ μάξιμουμ. Θα εξετάσουμε αν περιείχε απλό λάθος ερμηνείας ή ήταν σκόπιμη, μεθοδευμένη επιλογή».