Γεννηματά: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης- Η παράταξη ενωμένη θα κάνει το άλμα

Ψήφο εμπιστοσύνης για να ηγηθεί «της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς» ζητά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στη συνέντευξη της στο «Βήμα της Κυριακής». Αναλυτικά:

Στην Θεσσαλονίκη επαναλάβατε ότι η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν. Με δεδομένο ότι τις εκλογές, όπως έχετε επισημάνει, δεν τις επιβάλλει η αντιπολίτευση, ποιος θεωρείται ότι είναι ο ορίζοντας αυτή της κυβέρνησης. Πότε εκτιμάτε ότι θα προσφύγει στις κάλπες ο πρωθυπουργός;

Το πικρό ποτήρι των εθνικών εκλογών για τον κ. Τσίπρα, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, είναι βέβαιο, ότι θα προσπαθήσει να το μεταθέσει όσο γίνεται αργότερα.

Όμως κάθε επιπλέον ημέρα που παραμένει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου στην εξουσία, δημιουργεί και επιπλέον πρόβλημα για τη χώρα.

Το κοινωνικό αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης δυναμώνει διαρκώς και αργά ή γρήγορα θα τελειώσουν τα ψέματα, η καταδίκη του λαού θα είναι αμείλικτη.

Έχετε τονίσει ότι για τη χώρα υπάρχει λύση προοδευτική και κεντροαριστερή και ότι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Συνυποψήφιοι σας μιλάνε ανοιχτά για διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ούτε πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ούτε αύξηση των ποσοστών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Όποιος προεξοφλεί την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Κάθε μέρα και περισσότερο αναδεικνύεται ότι λύση για τη χώρα μόνο με την πρωταγωνιστική παρουσία της Kεντροαριστεράς μπορεί να προκύψει.

Η Κεντροαριστερά είναι ο κοιμώμενος γίγαντας της πολιτικής σκηνής. Η ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων ήταν το μεγάλο ζητούμενο. Με πολλή δουλειά τα τελευταία δυο χρόνια βρήκαμε την απάντηση και η ενότητα από ζητούμενο γίνεται κατάκτηση. Σήμερα αισθάνομαι τη θερμή αποδοχή των πρωτοβουλιών μας από την κοινωνία.

Είμαι βέβαιη ότι μετά την εκλογή ηγεσίας και την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της παράταξης μας, το πολιτικό σκηνικό στη χώρα θα αλλάξει ριζικά. Γι’ αυτό και πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Γιατί, όμως, να έχουν χάσει τον ύπνο τους; Τόσο πολύ φοβούνται την Κεντροαριστερά;

Χάνουν τον ύπνο τους γιατί ξέρουν ότι η μεγάλη Κεντροαριστερά όχι απλά υπάρχει αλλά είναι πλειοψηφική στην κοινωνία. Δεν είναι μόνο ένας χώρος του 10%.. Επομένως, η αναγέννηση της Κεντροαριστεράς κλείνει τον κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ και αποτρέπει την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας. Γι αυτό λέμε ότι με τις αξίες της αλλαγής ανοίγουμε νέους δρόμους πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Τονίσατε ότι η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οδηγήσει σε δεξιά παλινόρθωση. Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία θα συνεργαστείτε μαζί της;

Η επιτυχία του εγχειρήματος της αναγέννησης της Κεντροαριστεράς αλλάζει τον πολιτικό χάρτη και μετατρέπει τις επόμενες εκλογές σε ντέρμπι για τρεις. Κάθε περαιτέρω συζήτηση με πολιτικά σενάρια και υποθέσεις με βάση τους πολιτικούς συσχετισμούς του 2015 είναι άνευ αξίας. Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Σε κάθε περίπτωση εμείς διαμορφώνουμε μια Εθνική Γραμμή και είμαστε υπέρ της εθνικής συνεννόησης με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι τελικά; Στρατηγικός αντίπαλος ή εν δυνάμει σύμμαχος;

Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι οι συντηρητικές πολιτικές, η υπανάπτυξη, η προσβολή των θεσμών και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.

O ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε «ευκαιριακός επενδυτής» στη καταστροφή της χώρας. Ένα κόμμα που φούσκωσε απότομα λόγω της κρίσης και τώρα ευτυχώς επιστρέφει στα πραγματικά του μεγέθη. Ευθύνεται για τη μονιμοποίηση της κρίσης που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες, την παράταση της επιτροπείας με μεγαλύτερη ανεργία, βαθύτερη λιτότητα. Εμείς δημιουργούμε μια νέα μεγάλη συμμαχία με τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες την υγιή επιχειρηματικότητα, τη νέα γενιά για να στηρίξει την ανάπτυξη για όλους και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη ως προνομιακός συνομιλητής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Έχει χώρο και ρόλο ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του, στην υπό ανασυγκρότηση ελληνική Kεντροαριστερά;

Με μεταμφιέσεις και στολές παραλλαγής δεν γίνεσαι ούτε σοσιαλδημοκράτης, ούτε ευρωπαϊστής. Ο κ. Τσίπρας αλλάζει προσωπεία, ανάλογα με τις συνθήκες. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν την Ελλάδα και όχι την Κυβέρνηση. Στήριξη που ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει μέχρι σήμερα. Με την πολιτική του και τον συγκυβερνήτη του, έχει θέσει εαυτόν εκτός του χώρου της Κεντροαριστεράς. Έχουν προδώσει τις προοδευτικές αξίες.

Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν συνεργάζονται απλά, έχουν μεταλλαχθεί στην πράξη σε ένα ενιαίο Εθνικολαικιστικό μόρφωμα.

Ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα; Ακούμε για σοσιαλδημοκρατία, προοδευτική παράταξη, μεταρρυθμιστικό κέντρο.

Δημιουργούμε έναν ευρύτερο χώρο, το χώρο της Κεντροαριστεράς. Με πυλώνα τις αρχές του δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και τη γόνιμη σύνθεση όλων των δυνάμεων από το προοδευτικό Κέντρο μέχρι την ανανεωτική αριστερά και την πολιτική οικολογία. Αυτή ήταν πάντα η πολιτική παράδοση της δημοκρατικής παράταξης. Αυτή ήταν η δύναμη της, να συνθέτει όλες τις ιδεολογικές πολιτικές και προγραμματικές προσεγγίσεις, κοινωνικές αναφορές και πολιτικές παραδόσεις του προοδευτικού χώρου, σε ενιαίο πολιτικό λόγο και ριζοσπαστικό, προοδευτικό πολιτικό σχέδιο και πρόγραμμα, με μεγάλες τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Είμαστε υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων που κατοχυρώνουν και διευρύνουν τις κατακτήσεις μιας «ανοιχτής κοινωνίας». Αυτό είναι άλλωστε και το «αντίδοτο» στην κρίση. Η ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι η εθνική στρατηγική που υπηρετούμε με συνέπεια.

Δεν μπορεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριστούν ακριβώς τα ίδια;

Όχι, γιατί η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν το διπλό πρόσωπο της συντήρησης.

Οι πολιτικές που δημιούργησαν και μονιμοποίησαν την κρίση μέσα στην τελευταία δεκαετία έχουν τη δική τους υπογραφή.

Ποια θα είναι η μορφή του νέου φορέα; Θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός; Τα υπάρχοντα κόμματα όπως φαίνεται δεν θα διαλυθούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Μετά;

Ενιαίος φορέας με πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια. Με συνοχή και δυναμική ώστε να δράσει καταλυτικά για τη νέα αλλαγή που χρειάζεται η χώρα. Πολύ περισσότερο κρίσιμο από τη μορφή του φορέα που δημιουργούμε είναι η ενιαία στρατηγική του για πρωταγωνιστικό και αυτόνομο ρόλο και η ενιαία πολιτική και προγραμματική του πρόταση για αλλαγή πορείας και οριστική υπέρβαση της κρίσης και των αιτιών που μας οδήγησαν σε αυτήν.

Πόσο εύκολο είναι να διαλυθεί το ΠAΣOΚ; Λέτε ότι την απόφαση θα την πάρει η βάση του. Η δική σας εισήγηση ποια θα είναι;

Η εισήγησή μου είναι η ίδια η πρωτοβουλία μου. Η δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

Κάθε βήμα στον καιρό του.

Τέλος με τα ψευτοδιλήμματα. Το ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται, δεν διαλύεται. Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει πάντα «παρών» στο προσκλητήριο της Ιστορίας. Ενώνει τον ελληνικό λαό, τόλμησε και τολμά τις μεγάλες αλλαγές που η πατρίδα έχει ανάγκη. Παντού σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατεί στην οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Η δυναμική του νέου φορέα θα προσδιορίσει τις εξελίξεις και για τη συνέχεια των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν μόνο από τα ίδια τα κόμματα με τις δικές τους διαδικασίες.

Ποιο είναι το στίγμα της υποψηφιότητας σας; Αρκεί για την ηγεσία του νέου φορέα το ότι τα πράγματα έφτασαν μέχρι εδώ λόγω των δικών σας πρωτοβουλιών για επανασυσπείρωση του χώρου;

Στόχος μου είναι η αναγέννηση της παράταξης, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Η ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς είναι προϋπόθεση. Γι αυτό πήρα και την πρωτοβουλία που παίρνει σάρκα και οστά. Μετά από την επιτυχία του σχεδίου το κρίσιμο σήμερα είναι να εγγυηθούμε μια ισχυρή πολιτική ενότητα για την επόμενη ημέρα. Μπορώ να εγγυηθώ ότι η παράταξη ενωμένη θα κάνει το άλμα.

Όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι μπορώ να συνθέτω απόψεις και να συνεργαστώ χωρίς αποκλεισμούς. Όσο αφορά την ενότητα την βλέπω στη βάση μιας ενιαίας πολιτικής και προγραμματικής ταυτότητας. Ενότητα όχι μέχρι αλλά και πέρα από τις εθνικές εκλογές. Εμείς όλοι μαζί θα παρέμβουμε θετικά, με σιγουριά και αυτοπεποίθηση με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε τα πράγματα. Γι αυτό ζητώ καθαρή εντολή, ψήφο εμπιστοσύνης.

Όταν ανοίγατε τη διαδικασία εκλογής περιμένατε 10 υποψηφιότητες και μάλιστα 4 μέσα από το κόμμα σας;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την πρωτοβουλία, προσδιόρισα ως θεμελιώδη αρχή της προσπάθειας μια ανοιχτή, δημοκρατική διαδικασία χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς. Θέλουμε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό, όχι διαίρεση και αφαίρεση. Σήμερα που η πρωτοβουλία αγκαλιάζεται από την κοινωνία των προοδευτικών πολιτών δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εκφραστούν και όλες οι θεμιτές φιλοδοξίες. Σέβομαι τους συνυποψήφιους και προσβλέπω όχι σε «διαγκωνισμό», όχι απλά σε μια γόνιμη άμιλλα ιδεών, πριν την εκλογή επικεφαλής αλλά κυρίως στη δημιουργική συνεργασία μετά την εκλογική διαδικασία.

Τι μέλλει γενέσθαι με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Η αποπληρωμή τους με βάση την επιχορήγηση που παίρνει το κόμμα μοιάζει αδύνατη.

Υποστηρίζουμε τη διαχείρισή τους με βάση τους ισχύοντες νόμους. Τα χρέη των κομμάτων αυξήθηκαν υπέρμετρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των αντιλήψεων μιας άλλης εποχής για το θεμιτό ύψος δαπανών. Και λυπάμαι γι’ αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, ως πολιτικό κόμμα, έχει κριθεί πολιτικά και στο σκέλος αυτό. Σε κάθε περίπτωση ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι πλέον έχουμε αλλάξει δραστικά τους όρους της λειτουργίας του Κινήματος και τους έχουμε προσαρμόσει στη λιτότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, όχι μόνο στα κόμματα, αλλά σε όλους τους Έλληνες.