Προβληματισμός του Γ. Παπανδρέου για την επιτυχία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Ο Γιώργος Παπανδρέου ασκεί αυστηρή κριτική στους υποψηφίους ηγέτες της Κεντροαριστεράς ενώ στηλιτεύει και τις «προφανείς αδυναμίες και ελλείψεις που υπάρχουν» στο εγχείρημα.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «θα αποτελούσε εγκληματική αμέλεια, που θα εξέθετε σε μείζονες κινδύνους το όλο εγχείρημα, να έκλεινε κανείς τα μάτια του στις προφανείς αδυναμίες και ελλείψεις που υπάρχουν». Σημειώνει μάλιστα ότι οι αδυναμίες αυτές «μας προβληματίζουν και εκ των πραγμάτων θέτουν προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος».

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό οι αδυναμίες αυτές αφορούν:

1. Το στρατηγικό διακύβευμα: «Δεν μπορεί και δεν πρέπει όλα να εξαντλούνται στη θέση, ότι το τέλος του βίου αυτής της εθνικολαϊκιστικής κυβερνητικής συμμαχίας, θα επιφέρει αυτονοήτως και ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών» όπως τονίζει.

2. Την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. «Αξιόπιστη, οραματική αλλά και ρεαλιστική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει μόνο όταν διατυπώνεται με παρρησία το πρόβλημα – και τα αίτιά του, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και το ελληνικό πρόβλημα, η κρίση που βιώνουν οι Έλληνες, είναι το κρισιμότερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ελληνικός λαός τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτελεί ιστορική ευκαιρία, υποχρέωση και αφετηρία για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την εφαρμογή των απαραίτητων μεγάλων αλλαγών. Αποτελεί πρόκληση για τα πολιτικά κόμματα που ζητούν την εντολή να την επιλύσουν».

Ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ακόμη αναφερόμενος στις διαφωνίες ως προς τα οργανωτικά ότι «η εξάντληση του εγχειρήματος, επί πολλούς μήνες, σε ζητήματα διαδικαστικά και οργανωτικά, σπρώχνουν σε δεύτερη μοίρα την πολιτική, τις θέσεις και τις προτάσεις».

Υπογραμμίζει δε ότι «ο συνακόλουθος παραμερισμός ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ξεκάθαρης και απολύτως αποδεκτής από όλους τους συμμετέχοντες στο εγχείρημα, θέσης, περί της στάσης που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στο ζήτημα της διακυβέρνησης του τόπου πριν ή μετά από εκλογές.

Ενα βήμα πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γιώργος Παπανδρέου παραθέτει «12 αυτονόητες αλήθειες», όπως τις ονομάζει, για την Προοδευτική Παράταξη.