Ο Σαρωνικός "μαύρος" & ο Τσίπρας δηλώνει: Η προστασία του περιβάλλοντος, προτεραιότητά μας

Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές των τελευταίων 25 ετών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη, τονίζει ότι «η προστασία του περιβάλλοντος είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης»!

Μιλώντας στο φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», που πραγματοποιείται στα Χανιά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον.

Και εκτός αυτού, πρόσθεσε, ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ξεκινά σε μια χώρα της οποίας “η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια”.

Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Έχουμε φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον. Και κάναμε τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό μια πολιτική προτεραιότητα. Και αυτό, παρά την επταετή οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία βγαίνουμε τώρα.”

Από το βήμα του φόρουμ ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές.

Παράλληλα επισήμανε τις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της Ελλάδας στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Είπε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Επίσης, ότι συμπληρώνει τη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Όπως είπε ακόμη, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ύπαρξη του οποίου θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ