Κατρούγκαλος: Οι Γερμανοί ξέρουν ότι δεν μπορεί να τρέχει το όχημα της Ευρώπης μόνο με μία ρόδα

Την ανάγκη ανάληψης σημαντικών τομών, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας, αλλά και της δημοκρατίας, για πιο δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, για να διασωθεί το ίδιο το ευρωπαϊκό όνειρο, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών σχετικά με τις εξελίξεις στο χαρτοφυλάκιο ευθύνης του, στο μέτωπο των ευρωπαϊκών υποθέσεων και της οικονομικής διπλωματίας, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε, πως το μείζον ζήτημα των ημερών είναι η αναζωογόνηση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, μετά την πρόσφατη ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης και τη χθεσινή ομιλία του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Σορβόννη, που κινήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής ομιλίας του στην Πνύκα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην «ελληνική συμβολή στη συζήτηση αυτή, όχι μόνο με τη στήριξη στις προτάσεις που συμφωνούμε, αλλά και στον πρωτότυπο χαρακτήρα που έχουν οι δικές μας προτάσεις ως προς την κοινωνική διάσταση» και σημείωσε πως αυτά θα θέσει εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπόψη των άλλων Ευρωπαίων αρχηγών, στην άτυπη σύνοδο του Ταλίν της Εσθονίας, που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη θα συζητηθούν τα θέματα του μέλλοντος της Ευρώπης και την Παρασκευή κυρίως τα θέματα της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η ομιλία Μακρόν προδιαγράφει ένα σύνολο προτάσεων προς το οποίο και εμείς είχαμε πριν από την έλευσή του στην εξουσία προσανατολιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε πως κατατείνουν στον εκδημοκρατισμό της οικονομικής διακυβέρνησης της, ειδικότερα της Ευρωζώνης, με την καθιέρωση υπουργού Οικονομικών και ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού, όπως επίσης και ενός Ευρωκοινοβουλίου.

Στο σημείο αυτό, έθεσε εκ νέου την ελληνική πρόταση για την ανάγκη σύστασης θέσης υπουργού Κοινωνικής Συνοχής, επικεφαλής ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ