«Ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναγνώριση φύλου ακόμα και από την ηλικία των 15», λέει ο Κοντονής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής σχεδιάζει την μείωση του ορίου ηλικίας των ανήλικων για την νομική αναγνώριση φύλου.

Ειδικότερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί από τα 17 χρόνια, στα 16 ή ακόμη και στα 15, εφόσον όμως υπάρξει διακομματική συναίνεση.

Επίσης γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, το νομοσχέδιο για τα «intersex» άτομα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, εξηγώντας ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για να είναι νομοθετικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου .

Ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Καραγκούνης έχει θέσει τρεις προϋποθέσεις:

Να δίνεται η δυνατότητα στο δικαστή να κρίνει επί συγκεκριμένων στοιχείων (για την αλλαγή της ταυτότητας του φύλου)

Ο /η ενδιαφερόμενος να παρίσταται δυο φορές ενώπιον του δικαστή

Η αλλαγή φύλου να γίνεται άπαξ δηλαδή να μην μπορεί να αλλάξει εκ νέου

Νωρίτερα κατά την ακρόαση των φορέων επικράτησε ένταση, ειδικά τη στιγμή που το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτηση του κ. Χάρη Αποστολόπουλου, οι εκπρόσωποι της LGBT κοινότητας αποχώρησαν από την αίθουσα.

«Χθες είχαμε αποφασίσει να μην ακούσουμε άλλο κακοποιητικό λόγο. Δε θα καθίσουμε να ακούσουμε τον έχουμε ξανακούσει. Από τα μικρόφωνα της εκκλησίας κάθε Κυριακή! Νισάφι πια! Πρέπει να μας προστατεύσετε!», δήλωσε η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου υποστήριξης Διεμφυλικών.