Ψηφίστηκε απ' την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που επιτρέπει αλλαγή φύλου από τα 15

Ψηφίστηκε τελικά από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών.
Θετικά ψήφισαν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ζητώντας παράλληλα από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης μια σειρά αλλαγών. Καταψήφισαν το νομοσχέδιο ΚΚΕ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων.
Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής παρουσίασε την νομοτεχνική τροποποίηση με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα αλλαγής φύλου και για παιδιά 15ετών – μία τροποποίηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο απ’ τους ΑΝΕΛ όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η αλλαγή φύλου για παιδιά 15 και 16 ετών θα γίνεται με σύμφωνη γνώμη των γονέων και μετά από ιατρική γνωμοδότηση συμβουλίου που θα λειτουργεί στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο έχει εκφράσει η βουλευτής Α’ Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά, λέγοντας πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ίδια η μείωση του ορίου ηλικίας στα 15έτη.
Απ’ τους ΑΝΕΛ ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκαθαρίζοντας την στάση του κόμματος είπε ότι θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής, θα καταψηφίσει το άρθρο για το 15ο έτος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και διαφοροποιήσεις μεμονωμένων βουλευτών σε επιπρόσθετα άρθρα.
Αντίστοιχα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τις προωθούμενες διατάξεις.