Αλβανικό σχολικό βιβλίο παρουσιάζει ελληνικές περιοχές ως αλβανικές-Τι λέει ο Γ.Αμανατίδης

Την πρόθεσή του να θέσει στην σύνοδο της UNESCO τον Νοέμβριο, το ζήτημα του βιβλίου Γεωγραφίας της Αλβανίας, το οποίο μιλά για «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης μετά από ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου. Στο βιβλίο παρουσιάζονται ως περιοχές της Τσαμουριάς, περιοχές όπως η Κόνιτσα, η Καστοριά, ολόκληρη η Ήπειρος, η Πρέβεζα, η Άρτα και η Ηγουμενίτσα.

«Η εκπαιδευτική πολιτική της Αλβανίας δεν συνάδει με τις αξίες της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης στις οποίες είναι μέλος», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και τόνισε πως «το αλβανικό κράτος είναι εγκλωβισμένο σε αναχρονιστικές αντιλήψεις».

Ο Γιάννης Αμανατίδης επεσήμανε ότι για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας θα πρέπει να ικανοποιήσει πέντε κριτήρια που αφορούν το δικαστικό σύστημα, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη τη χώρα. Το τελευταίο περιλαμβάνει και το ζήτημα των βιβλίων. Ακόμη, επεσήμανε ότι τα σχολικά βιβλία θα αποτελέσουν αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης της μεικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κάτι που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά από την συνεδρίαση του Φεβρουαρίου.