Σόιμπλε: Ναι, πρωτοστάτησα στην πρόταση για Grexit - Η λιτότητα γεννά βιώσιμη ανάπτυξη

Αμετανόητος και δικαιωμένος δηλώνει σε συνέντευξή του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιβολή σκληρότατης λιτότητας στην Ελλάδα.
Μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι ποτέ δεν είχε στόχο την επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά ότι «ήταν πάντα από την πλευρά όσων επιθυμούσαν λύσεις».
Στη συνέντευξή του, μία ημέρα πριν το 113ο και τελευταίο Eurogroup της οκταετούς θητείας του, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος για τα αποτελέσματα των επίπονων μεταρρυθμίσεων που απαιτούσε από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο και ότι η προσέγγισή του ήταν πάντα σταθερή, εποικοδομητική και δίκαιη.
«Θα επιχειρηματολογούσα, με μεγαλύτερη πυγμή πλέον, μετά από οκτώ χρόνια, ότι αυτή η πολιτική γεννά περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη», τόνισε ο κ. Σόιμπλε που το προσεχές διάστημα θα αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής.
Ακόμη δε δίστασε να παραδεχθεί ότι πρωτοστάτησε στη συζήτηση για προσωρινή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, όμως η κυβέρνηση της χώρας μας ήταν ανένδοτη κι έτσι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις ήταν αναπόφευκτες.
«Πρωταγωνίστησα στη συζήτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα έπρεπε να κάνει ένα “διάλειμμα” από το ευρώ για κάποια χρόνια, αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε», επισημαίνει. «Δεν έμενε τίποτα άλλο, από τον συγκεκριμένο δρόμο που είναι εξαιρετικά δύσκολος για τους πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.
Όσο για την αντιπάθεια που τρέφουν γι’ αυτόν οι Έλληνες, η απάντησή του ήταν: «Θα έπρεπε να ρωτήσετε τους Έλληνες τι εικόνα έχουν για τους ηγέτες τους». Το ζητούμενο, συνέχισε αιχμηρά ο κ. Σόιμπλε, είναι να λαμβάνεις αποφάσεις που είναι δύσκολες αλλά απαραίτητες, ακόμα κι αν υπάρξουν συνέπειες.

Ο 75χρονος Γερμανός πρώην ΥΠΟΙΚ, μίλησε ακόμη για για νέες «φούσκες» λόγω των τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν ρίξει οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές.