Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν ψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης - "Δεν υπάρχουν πολίτες με λιγότερα δικαιώματα"

Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για την ταυτότητα αλλαγής φύλου.

«Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες με λιγότερα δικαιώματα και δεν μας ενδιαφέρει αν αυτό αφορά λίγους» τόνισε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίδειξη ψευτοπροοδευτισμού, ότι εκμεταλλεύεται τα διεμφυλικά άτομα, ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ δεν ψηφίζει την πρόταση νόμου της κυβέρνησης, ενώ ζήτησε από την πλειοψηφία να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ.

Η αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αυτονόητη αναγκαιότητα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η παράταξή του διαχρονικά έχει αποδείξει έμπρακτα τον σεβασμό της στα δικαιώματα. «Είμαστε η παράταξη που έχουμε διαμορφώσει πλαίσιο ίσων δικαιωμάτων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Είναι κωμικό να έρχεστε και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Αυτά τα μαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλλο θίασο που λέτε κυβέρνηση. Από ότι βλέπω δεν τους έχετε πείσει όλους, αναμένω να δω αν θα ψηφίσουν όλοι το νομοσχέδιο, ώστε να υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη».

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρωθυπουργό ότι φέρνει το νομοσχέδιο εσπευσμένα λίγο πριν από τον προϋπολογισμό σε μία «απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς».

Απαντώντας στη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα -και λέγοντας «Θα σας παραδώσω εγώ τώρα ένα μάθημα»- σημείωσε: «θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο ταυτότητας φύλου. Το έχει καταστήσει υποχρεωτικό η πρόοδος των κοινωνιών και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πέρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πάνω απ όλα μιλάμε σήμερα για ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο. Δεν μπορούμε να αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν σε ένα περιβάλλον δύσκολο. Η Πολιτεία οφείλει να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως ότι η αλλαγή ταυτότητας απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Θέλω να θέσω και ένα ερώτημα σε όσους αντέδρασαν: τι θα κερδίσουν όσοι απορρίπτουν κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα; θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν φυλακισμένοι στο ίδιο τους το σώμα; Όσοι το υποστηρίζουν απλώς υπεκφεύγουν».

Άσκησε όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που έφερε το νομοσχέδιο και για τη “μεθόδευση” που ακολούθησε. «Η κυβέρνηση αντί να συνεννοηθεί με τα κόμματα, τους φορείς, να ενημερώσει την κοινή γνώμη και να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι…Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ανεύθυνο, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει τις απαραίτητες συναινέσεις και προβοκάρει την Εκκλησία της Ελλάδος για να επιδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της. Αναζητά ο κ. Τσίπρας άλλοθι για την πολιτική της άγριας λιτότητας» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Παρακάτω όλη η ομιλία του:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για μια υπόθεση που είναι πάνω από όλα ανθρώπινη. Είμαστε εδώ γιατί όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Βρισκόμαστε εδώ για να προστατεύσουμε – με το καλύτερο δυνατό τρόπο – ένα ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και να αναγνωρίσουμε μια κοινωνική πραγματικότητα, όπως έχουν κάνει πριν από μας πολλά ευρωπαϊκά Κράτη.

Το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου αποτελεί μια αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο Κράτους δικαίου. Συνιστά αποτύπωση της αρχής που ενσωματώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα».

Η προοδευτική Παράταξη της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι, έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σας θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία, ήταν εκείνη που πρώτη έφερε ρύθμιση για τη δυνατότητα διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου, ήδη από το 1976 (Ν.344 άρθρο 14, περί μεταβολής της αστικής κατάστασης). Ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πολύ μπροστά από την εποχή του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι η Παράταξη, που – με διαρκείς νομοθετικές παρεμβάσεις – έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο ίσης ελευθερίας για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.  Ιδίως με ένα σημαντικό Νόμο που ψηφίσαμε το 2005, το Νόμο 3304/2005, για την «εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού». Νόμος της Νέας Δημοκρατίας ήταν και αυτός.

Συνεπώς, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον κωμικό να έρχεστε εδώ, σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού. Με πρώτο τον κ. Τσίπρα ο οποίος αγόρευε χθες μπροστά στα κενά έδρανα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Αυτά τα ψευτομαθήματα, πείτε τα στους ΑΝΕΛ, τον κυβερνητικό σας εταίρο ή μάλλον τον παρτενέρ σας σε αυτόν τον αλλοπρόσαλλο θίασο που έχετε δημιουργήσει και παριστάνει, εδώ και χρόνια, ότι τάχα είναι ομοιογενής Κυβέρνηση. Αν και από ό,τι βλέπω, κύριε Υπουργέ, δεν τους έχετε πείσει όλους. Θα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της  ονομαστικής ψηφοφορίας για το άρθρο 3. Για να δούμε αν υπάρχει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τελικά δεδηλωμένη σε αυτό το Κοινοβούλιο. Αλλά δεν θα μείνω σε αυτό, γιατί το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Κι ας είναι σε όλους προφανές ότι το φέρατε άρον άρον στη Βουλή λίγο πριν από τον προϋπολογισμό σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το θέμα της ταυτότητας φύλου δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης, διότι αφορά πολύ λίγους συμπολίτες μας. Κάνουν λάθος. Είναι λανθασμένη αυτή η προσέγγιση. Μια ανοιχτή δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να νομοθετεί και να φροντίζει για όλους. Και να προστατεύει, πάνω από όλα, αυτούς που αισθάνονται και είναι μειοψηφία. Το είπα από την αρχή. Δεν υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για μας δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, πολίτες με μειωμένα δικαιώματα. Στη Νέα Δημοκρατία δεν μας απασχολεί αν αυτή η ομάδα είναι αριθμητικά μικρή. Μας είναι αδιάφορο αν είναι ένας ή ένα εκατομμύριο. Κι αυτό, γιατί τα ατομικά δικαιώματα εκφράζουν τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε φιλελεύθερης Παράταξης.

Μην μπερδεύεστε κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάω για το Κόμμα σας. Και θα σας παραδώσω εγώ τώρα ένα αυτονόητο μάθημα Δημοκρατίας. Εν αντιθέσει με αυτό που εσείς ανέκαθεν πρεσβεύατε, πάγια και αυτονόητη αξίωση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από την ίδρυσή της, είναι ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει το δικαίωμα της μειοψηφίας. Και δεν αναφέρομαι μόνον στην κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάθε μειοψηφούσας άποψης που εμείς πρώτοι επιβάλαμε. Μιλώ για τα αυτονόητα δικαιώματα που οφείλει κάθε σύγχρονη κοινωνία να διασφαλίζει σε κάθε πολίτη, ακόμη και αν αυτός αισθάνεται την πλειοψηφία ως τυραννική για τον ίδιο.

Προσωπικά θέλω να πιστεύω – κοιτώντας προς όλα τα έδρανα του Κοινοβουλίου – ότι δεν υπάρχει κανείς σε αυτήν την αίθουσα που να μην αναγνωρίζει την ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Το έχει, άλλωστε, καταστήσει απαραίτητο και αυτονόητο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το έχει καταστήσει και υποχρεωτικό η ίδια η πρόοδος των κοινωνιών και η αποδοχή την οποία οφείλουμε όλοι να δείχνουμε απέναντι στη διαφορετικότητα.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει κινήσεις σε αυτήν την κατεύθυνση, εδώ και χρόνια. Δεν θέλω, όμως, σήμερα να σταθώ μόνο στις νομικές διατάξεις και στον αυτονόητο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, που είναι το θεμέλιο του νομικού μας πολιτισμού.  Επαναλαμβάνω ότι, πάνω από όλα, μιλάμε σήμερα για ένα ζήτημα εξαιρετικά ευαίσθητο. Αφορά βαθιά προσωπικά κάποιους συνανθρώπους μας. Δεν νοείται να εξακολουθούμε να αφήνουμε σήμερα στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν, συχνά από μικρή ηλικία, με μια κατάσταση δύσκολη, ιδιαίτερα δύσκολη για τους ίδιους και για τις οικογένειές τους.

Η Πολιτεία οφείλει να δώσει σε αυτούς τους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να διαχειριστούν τη ζωή τους όπως οι ίδιοι νομίζουν καλύτερα. Να τους δώσει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση στους ίδιους και στις οικογένειές τους. Και ταυτόχρονα να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως παράδειγμα ότι η αλλαγή ταυτότητας φύλου προϋποθέτει  χειρουργική επέμβαση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε καμία σύγχρονη κοινωνία.

Παρεμπιπτόντως, σημειώνω – το ανάφερε και ο κ. Θεοδωράκης – ότι η διάταξη αυτή, ευτυχώς παρακάμπτεται από τα δικαστήρια. Αλλά θέλω να θέσω ένα ερώτημα σε όσους αντέδρασαν και στη διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης, ακόμη και με τον ανεύθυνο τρόπο που την προκάλεσε στην Βουλή η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Ειλικρινά αναρωτιέμαι τί θα κερδίσουν όσοι απορρίπτουν δογματικά κάθε συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα;

  • Θα πάψουν να υπάρχουν διεμφυλικά άτομα;
  • Θα πάψουν να υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα;
  • Θα πάψουν να υπάρχουν παιδιά που υφίστανται μπούλινγκ στα σχολεία;
  • Θα πάψουν να υπάρχουν άνθρωποι που θα αισθάνονται φυλακισμένοι μέσα στο ίδιο τους το σώμα;

Όσοι αρνούνται έστω και να συζητήσουν ένα τέτοιο θέμα απλά υπεκφεύγουν. Πιστεύω συνεπώς ότι αν η Κυβέρνηση εξηγούσε με ψυχραιμία το όλο θέμα – τί οφείλει να κάνει η Πολιτεία, τί πρέπει να αλλάξει και ποιους αφορά – η πλειοψηφία των Ελλήνων, όχι απλά θα συναινούσε, αλλά θα στήριζε ανεπιφύλακτα μια τέτοια θεσμική αλλαγή. Μια αλλαγή που, επί της ουσίας, θα χάριζε ξανά σε κάποιους συνανθρώπους μας την κρυμμένη τους ζωή.

Η Κυβέρνηση, όμως, αντί να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, αντί να συνεννοηθεί με όλα τα Κόμματα, τους αρμόδιους φορείς της ελληνικής κοινωνίας, αντί να ενημερώσει υπεύθυνα την κοινή γνώμη, αντί να ζητήσει τεκμηριωμένα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας, επέλεξε και πάλι την επικοινωνιακή διαχείριση, κάνοντας πολιτικό παιχνίδι εν ου παικτοίς, ενώ θα όφειλε να κάνει πολύ προσεκτικά και καλά προετοιμασμένα βήματα.

Καλούμαστε να αποφανθούμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι πρόχειρο και κατά την άποψή μας ανεύθυνο. Η Κυβέρνηση – και λυπάμαι ειλικρινά που το λέω – επιδιώκει να νομοθετήσει και πάλι χωρίς να επιδιώξει τις αναγκαίες συναινέσεις. Αδιαφορώντας για τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, και κυρίως επιδιώκοντας να προβοκάρει και την Εκκλησία της Ελλάδος, για να αποδείξει τον δήθεν προοδευτισμό της.

Η Κυβέρνηση εισηγήθηκε, κατά δήλωση του κ. Κοντονή, ένα νομοσχέδιο «ακόμα πιο προωθημένο» από αυτά των υπολοίπων Κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μοιάζει, ο κ. Τσίπρας, να ψάχνει απεγνωσμένα ένα παρελκυστικό άλλοθι για την πολιτική της άγριας λιτότητας που έχει, χωρίς λόγο, επιβάλει στους πολίτες, εδώ και δυόμιση χρόνια. Και πιστέψτε με ότι όλοι οι Έλληνες έχουν καταλάβει ποιο είναι το πραγματικό σας κίνητρο.

Φέρατε, με ανεύθυνο τρόπο, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα για να ξεφύγετε από το αδιέξοδό σας. Και σας καλώ να το αντιληφθείτε, κύριε Υπουργέ, έστω και τώρα, και να υιοθετήσετε τη δική μας πρόταση γιατί το νομοσχέδιοό σας επιχειρεί να ρυθμίσει ένα υπαρκτό ζήτημα με τελείως λάθος τρόπο. Και επειδή είναι προφανές ότι δεν καταλαβαίνετε τι εννοώ, θα σας το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια. Πάμε, λοιπόν, να  δούμε τα πραγματικά δεδομένα.

Η ταυτότητα φύλου αποτελεί διεθνώς και με αναμφισβήτητο τρόπο ένα ζήτημα αυτοπροσδιορισμού. Και περιλαμβάνει την προσωπική αίσθηση που έχουν τα διεμφυλικά άτομα για το ίδιο τους το σώμα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει τη λεγόμενη δυσφορία φύλου. Το ίδιο κάνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Γι’ αυτό, όμως, ακόμη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – σε πρόσφατη απόφασή του – δέχεται ότι κάποιας μορφής ψυχική διάγνωση επιτρέπεται να είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των διεμφυλικών. Από τις 43 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 38, δηλαδή σχεδόν σε όλες, η διαδικασία αναγνώρισης προϋποθέτει – θέτει δηλαδή ως απαράβατο όρο – να υπάρχει κάποιου είδους ιατρική διάγνωση, για παράδειγμα αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία και το Βέλγιο.

Με απλά λόγια, όλες σχεδόν οι προηγμένες χώρες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το θέμα που συζητάμε σήμερα δεν είναι μόνον ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως προσπαθεί να το εμφανίσει με ψευδεπίγραφο τρόπο η αλλοπρόσαλλη Κυβέρνησή σας, αλλά έχει και μια αδιαμφισβήτητη ιατρική διάσταση. Η νομική διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου είναι ένα μόνο στάδιο σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία που, σε όλα τα στάδιά της – ας μην κοροϊδευόμαστε –  απαιτεί ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η διαδικασία για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου δεν είναι – και δεν πρέπει να είναι – μια στιγμιαία πράξη, ούτε μια σύμβαση που μπορεί να συνταχθεί με μια απλή δήλωση. Προφανώς πρέπει να σέβεται την επιλογή του προσώπου και να εγγυάται συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας. Πρέπει, όμως, ταυτόχρονα, να εγγυάται τον ενσυνείδητο χαρακτήρα της βούλησης του ενδιαφερομένου, να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και να λαμβάνει υπόψη τυχόν επιπτώσεις σε τρίτα πρόσωπα που συνδέονται άμεσα με τον αιτούντα.

Πρώτα από όλα, για να κινηθεί η διαδικασία αλλαγής ταυτότητας φύλου, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι ενήλικος. Για μια τέτοια μείζονα απόφαση ζωής απαιτείται ωριμότητα την οποία μόνον η ηλικία μπορεί να εξασφαλίσει. Κατά την άποψή μου είναι αδιανόητο κάποιος στα 15 του χρόνια να μην μπορεί κατά τον νόμο να πιει αλκοόλ ή να οδηγεί δίκυκλο, αλλά να του επιτρέπεται τελικά να προβαίνει σε μια τόσο κρίσιμη για τη ζωή του απόφαση, όπως η αλλαγή της ταυτότητας φύλου. Ούτε είναι δυνατόν να επιτρέπεται η διαρκής και απεριόριστη δυνατότητα δήλωσης αλλαγής φύλου. Η δυνατότητα αυτή θα πρέπει  να παρέχεται μια φορά και – για το λόγο αυτό – σε ηλικία που θα διασφαλίζει την ωριμότητα στη λήψη της απόφασης.

Το πιο σημαντικό, όμως, για εμάς είναι άλλο. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνεται η απόφαση αυτή από τον ενδιαφερόμενο χωρίς να έχει διασφαλιστεί κάποιου είδους εξειδικευμένη ιατρική γνωμάτευση. Και κυρίως η μέριμνα, η φροντίδα, μέσω της οποίας θα βεβαιώνεται ότι η επιλογή του προσώπου είναι ενσυνείδητη, ότι το πρόσωπο έλαβε όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της απόφασής του και ότι από τη διόρθωση δεν προκύπτουν αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα, εφόσον αυτά υπάρχουν.

Η εντελώς ανεύθυνη πρόταση που καταθέσατε δεν προβλέπει τίποτε σε αυτήν την κατεύθυνση. Παραγνωρίζει ότι υπάρχει, εδώ και πολλά χρόνια, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο μια εξαιρετική υποστηρικτική δομή που χειρίζεται τα θέματα των διεμφυλικών συμπολιτών μας με απόλυτη επιστημονική επάρκεια, με αφοσίωση και με εχεμύθεια.

Αυτήν τη δομή εμείς προτείνουμε να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Θεωρούμε απαραίτητο να ζητείται η γνώμη της προκειμένου κάποιος να προχωρήσει στην νομική επικύρωση μιας απόφασης που θα τον συνοδεύει για μια ζωή. Αυτήν τη διαδικασία, κύριε Υπουργέ, σας την υποδεικνύει ως απαραίτητη όλη η επιστημονική κοινότητα. Αλλά επιλέγετε να μην την ακούσετε. Και το κάνετε γιατί αντιμετωπίζετε το ζήτημα αυτό με ανευθυνότητα.

Κύριε Θεοδωράκη, διαβάσατε ένα απόσπασμα από ένα άρθρο, το οποίο έγραψαν τρεις σημαντικοί ψυχίατροι, με πολύ μεγάλη εμπειρία, στο ζήτημα αυτό. Μόνο που διαβάσατε μόνο ένα απόσπασμά του. Επιτρέψτε μου να διαβάσω όλη την παράγραφο στην οποία αναφερθήκατε. «Η αντιμετώπιση της δυσφορίας φύλου», γράφουν οι τρεις ψυχίατροι, ένας εκ των οποίων είναι ο κ. Παπαγεωργίου, διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου, «αποτελεί ένα σύγχρονο επιστημονικό πρόβλημα και συχνά εκτιμάται ότι προσφέρει όφελος, όταν προτάσσεται ο ιατρικός έλεγχος και έπεται η νομική αναγνώριση, στη φάση που είναι απαραίτητη για την καλύτερη προσαρμογή του προσώπου. Σε αρκετές περιπτώσεις», λένε οι ειδικοί – δεν το λέω εγώ – οι ειδικοί που χειρίζονται αυτές τις περιπτώσεις, «χρειάζεται προσεκτικός αποκλεισμός καταστάσεων, που δεν εμπίπτουν στη δυσφορία φύλου και μερικές περιπτώσεις απαιτούν πολύμηνη τακτική παρακολούθηση με διαβίωση στο ρόλο του επιθυμητού φύλου πριν από τη λήψη μη αντιστρέψιμων αποφάσεων». Αυτά μας λένε οι ειδικοί.

Μίλησα με έναν από αυτούς για να πληροφορηθώ καλύτερα την ουσία του προβλήματος. Κάτι που πολύ αμφιβάλω αν εσείς κύριε Υπουργέ ή ο κύριος πρωθυπουργός έχετε κάνει. Μου διηγήθηκε, λοιπόν, μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Πραγματική ιστορία, κ. Υπουργέ. Και μου λέτε εσείς ότι είναι προοδευτικό να αδιαφορείτε για την πιθανότητα ενός παιδιού 18 χρονών να πάρει μια τέτοια απόφαση, χωρίς να υπάρχει μια ιατρική δικλείδα ασφαλείας. Αυτή είναι πραγματική ιστορία, κ. Υπουργέ. Και, με το νομοσχέδιό σας, αυτός ο άνθρωπος, ναι, μπορεί να προβεί σε αλλαγή φύλου και να το βρει μπροστά του αυτό το πρόβλημα για μια ζωή. Χωρίς να έχουν αυτοί οι άνθρωποι πλήρη συναίσθηση των συνεπειών που μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει σε ολόκληρή τους τη ζωή

Ήρθε χθες, ο κύριος Τσίπρας, ενώπιον μόλις του ενός τρίτου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, να μας κάνει μια διάλεξη περί φιλελευθερισμού. Αλλά για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκα δεν είπε λέξη. Ίσως ο λογογράφος του να το αμέλησε. Ίσως δεν γνωρίζει το θέμα σε βάθος. Ίσως δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ανθρώπους αυτούς. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κάνετε ένα ακόμη σόου δήθεν αριστερού προοδευτισμού, την ώρα που ασκείτε την εξουσία με τον πιο συντηρητικό και αναχρονιστικό τρόπο.

Σας ζητώ, όμως, κύριε Υπουργέ να σταθείτε στο ύψος της ευθύνης που συνεπάγεται η ιδιότητά σας. Και να συνειδητοποιήσετε ότι η μόνη υπεύθυνη πρόταση γι’ αυτό το τόσο ευαίσθητο θέμα είναι αυτή που σας έχουμε καταθέσει. Σας προσφέρω τη δυνατότητα να ψηφίσουμε όλοι μαζί. Αν δεν το πράξετε θα φέρετε ακέραιη την ευθύνη. Η Νέα Δημοκρατία, για λόγους που αντιλαμβάνεστε – και που αντιλαμβάνονται και όλοι οι πολίτες, που μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν τη σημερινή συζήτηση – δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησής σας. Και όταν γίνουμε Κυβέρνηση, θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση Νόμου για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χειρισμό αυτής της υπόθεσης.

Υπάρχει μια διαφορά. Εσείς δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα στα οποία έχετε βάλει τη χώρα. Εμείς έχουμε τη δική μας άποψη για το πως πρέπει να τους υποστηρίξουμε. Και αυτό λέμε στην πρότασή μας: Να ακολουθήσουν το δρόμο που οι ίδιοι διάλεξαν, έστω και αν είναι δύσβατος. Όμως, αφού είμαστε σίγουροι ότι πήραν την απόφασή τους συνειδητοποιημένα και όχι ασυνείδητα και ανεύθυνα. Όπως, δηλαδή, εσείς κυβερνάτε αυτόν τον τόπο.