Σπίρτζης: Έρχονται αλλαγές στον ΚΟΚ - Κλήσεις ανάλογα με το εισόδημα

Πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με βάση εισοδηματικά κριτήρια θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τη λογική τού έχω χρήματα πληρώνω και παρανομώ», εξήγησε. Ανακοίνωσε επίσης, ότι στον νέο ΚΟΚ θα υπάρχουν παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος. Προσδιορίζοντας αυτές τις παραβάσεις αναφέρθηκε στην ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο, στη ρίψη του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αλλά και στη στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.

Μετά από δύο αφαιρέσεις της άδειας και του διπλώματος, που θα διαρκεί έναν με δύο μήνες, ο οδηγός θα πρέπει να ξαναδίνει εξετάσεις, ενώ θα υπάρχει κατηγοριοποίηση των προστίμων σε μικρής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας.

Επίσης, θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας, ενώ θα καθιερωθούν ρυθμίσεις ΚΟΚ και σήματα για τα ποδήλατα. Τέλος, θα προβλέπονται ηλεκτρονικά συστήματα για την έκδοση πινακίδων και διπλωμάτων.