Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ - Ποια θέματα θα πέσουν στο τραπέζι

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η οποία φαίνεται πως δεν θα εστιάσει στο Brexit, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό. Στο τραπέζι θα πέσει το ζήτημα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέα και του Ιράν, η Τουρκία, το προσφυγικό και η επόμενη μέρα της Ευρωζώνης, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ένα κοινό Ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί από τη Β. Κορέα να τερματίσει τα σχέδιά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ θα επαναβεβαιωθεί η προσήλωσή όλων στην τήρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Όσον αφορά το προσφυγικό, είναι γνωστό το αίτημα Ιταλίας και Ελλάδας να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ οι αιτούντες άσυλο, κάτι που αρνούνται μέχρι στιγμής οι υπόλοιπες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τη Die Welt, η Άγκελα Μέρκελ θα συζητήσει με τους άλλους ηγέτες την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, ως απάντηση στις φυλακίσεις δημοσιογράφων, αντιφρονούντων και πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν. Όσον αφορά τα σχέδια Μακρόν για κοινό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα έχει δικό του προϋπολογισμό, δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις, όσο δεν έχει σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

“Η Σύνοδος Κορυφής δεν είναι μόνο για το Brexit, αλλά για την κοινή άμυνα, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Θα εξετάσουμε τη συγκεκριμένη πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit” δήλωσε η Τερέζα Μέι, η οποία αναμένεται να δεσμευθεί ότι θα κάνει όσο το δυνατόν ευκολότερη την παραμονή των Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα της μετά το Brexit . Οι Ευρωπαίοι από τη μεριά τους, αναμένεται να δώσουν εντολή στους τεχνοκράτες της ΕΕ να προετοιμαστούν για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με τη μεταβατική περίοδο που θα απαιτηθεί, ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα.