Σε λίγο στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δίνει απαντήσεις για τα F-16 και τη Σούδα

Στις 9.30 ώρα σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει μέσα από τη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση που είχε τεθεί από τον Σταύρου Θεοδωράκη, για τα F-16 και τη Σούδα.
Συγκεκριμένα, τον ρωτούσε για τα αντισταθμιστικά ανταλλάγματα που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός για τη χώρα, μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, κι αφορά στη αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και στην ανανέωση της σύμβασης της Αμερικανικής Ευκολίας/Εγκατάστασης (facility) στη Σούδα.
Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο κ. Θεοδωράκης, ανέφερε: «1. Ποια ανταλλάγματα δόθηκαν προς όφελος της οικονομικής, βιομηχανικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών και του ελληνικού τομέα αμυντικής βιομηχανίας & έρευνας. Ποιο τμήμα της συμφωνίας θα δοθεί στην εγχώρια βιομηχανία για υλοποίηση; (άρθρο Χ.1 & Χ.2 της συμφωνίας); 2. Τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη συμφωνία για τα F-16 και το τελευταίο πρόγραμμα πενταετούς εκσυγχρονισμού και πότε θα υποβληθεί στην Βουλή για έγκριση; Ποιο το ακριβές κόστος της συμφωνίας και με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί; 3. Με δεδομένο το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ιδίως στον τομέα της πολεμικής αεροπορίας, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης αεροσκαφών F-35 ως αντισταθμιστικού ανταλλάγματος για την, σε βάθος χρόνου, παραχώρηση των ελληνικών διευκολύνσεων στην Σούδα;».