Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Action24: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόταση δυσπιστίας κατά Καμμένου

Oλομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εφ όλης της ύλης συνέντευξή του στον τηλεοτικό σταθμό Action24 αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του Πάνου Καμμένου.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μίλησε για όλα: Από την 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα και την ακροδεξιά και ακροαριστερή βία μέχρι το άβατο των Εξαρχείων. Από την υπόθεση Καμμένου με τα οπλικά συστήματα και την διακρατική συμφωνία με την Σ. Αραβία, μέχρι το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόσταση δυσπιστίας κατά του υπ. Αμυνας. Από την επόμενη ημέρα εξόδου από τα Μνημόνια μέχρι την επόμενη κυβέρνηση ΝΔ. Και από το αν η ΝΔ «μπατάρει δεξιά» και την διαγραφή Παπακώστα μέχρι τις σχέσεις του με Καραμανλή, Σαμαρά, Μεϊμαράκη, το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης αλλά και για τις εκλογές στην Κεντροαριστερά.

Με αφορμή την 48ωρη άδεια που έλαβε ο Δημήτρη Κουφοντίνας αρχηγικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», επεσήμανε πως ήταν η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο και δεν προχώρησε στην καταδίκη της σχετικής απόφασης. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία άσκησε πίεση στους δκαστικούς.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως συμφωνεί με την άποψη ότι στην Ελλάδα υπάρχει ακροαριστερή βία, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε την έχει καταδικάσει.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για μείζον θέμα με τον υπ. Αμυνας Πάνο Καμμένο για τον οποίο μάλιστα είπε ότι Καμμένος και Τσίπρας είναι το ίδιο πράγμα, δεδομένου ότι συγκυβερνούν. Επεσήμανε ότι στοχοποιούν την σύζυγό του Μαρέβα με τα Paradise Papers για να πλήξουν τον ίδιο. Αναφέρθηκε στα εσωκομματικά της ΝΔ και τις σχέσεις του με Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά και Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ δεσμεύτηκε ότι τα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα είναι σημαντικά ανανεωμένα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημεία από την συνέντευξη Μητσοτάκη στο Action 24 και στον Γιώργο Κουβαρά

Για την 17Ν

Οφείλω να κάνω ένα διαχωρισμό μεταξύ προσωπικής και συναισθηματικής ανάμιξης σε αυτήν την ιστορία και της στάσης μου ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ήμουνα πολύ κοντά με τον Παύλο Μπακογιάννη – και δεν θα ξεχάσω στην μια το πρωί ένα τηλέφωνο να χτυπά στην Αμερική και τον πατέρα μου να μου λέει ότι: «Ο Παύλος δολοφονήθηκε». Και από τότε κάθε φορά που ακούω ένα τηλέφωνο μέσα στο βράδυ αγριεύομαι. Αλλά αυτή είναι η δική μου προσωπική εμπειρία, αν θέλετε και συναισθηματική αντίδραση την οποία περιχαρακώνω στο πρόσωπό μου, και δεν επηρεάζει την πολιτική μου κρίση.

Για την άδεια Κουφοντίνα

Δεν έπρεπε να βγει ο Κουφοντίνας από τη φυλακή, για λόγους οι οποίοι στο δικό μου το μυαλό είναι απολύτως προφανείς. Όχι μόνο επειδή δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, αλλά επειδή ο ίδιος παραμένει ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι κακώς πάρθηκε αυτή η απόφαση και πολύ κακώς δεν υπήρξε και μια ξεκάθαρη καταδίκη από πλευράς της λαλίστατης Κυβέρνησης και ανάληψη μιας ξεκάθαρης πολιτικής θέσης, διαφωνίας με μια πράξη η οποία -θυμίζω- είναι διοικητική πράξη.

Η κυβέρνηση άλλαξε το νόμο

Η Κυβέρνηση άλλαξε το νόμο. Ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε 18 χρόνια κάθειρξη, προκειμένου κάποιος να μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα στην άδεια. Η Κυβέρνηση το έκανε 8 χρόνια. Η Κυβέρνηση δεν καταδίκασε πολιτικά αυτήν την απόφαση. Η Κυβέρνηση δημιούργησε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, η οποία -πιστεύω- ασκεί πίεση και σε ανθρώπους, οι οποίοι είναι διοικητικοί υπάλληλοι και ενδεχομένως να μην πράξουν το σωστό.

Εννοώ ότι σήμερα υπάρχει μια ξεκάθαρη δημόσια πίεση από ανθρώπους του αντιεξουσιαστικού χώρου σε οποιονδήποτε τίθεται απέναντι στις απόψεις του χώρου, όπως και αν αυτοί εκφράζονται.

Για τον γιο Βούτση στην υποδοχή Κουφοντίνα

Όχι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, αλλά στην υποδοχή του κ. Κουφοντίνα υπήρξε ένας άνθρωπος καταδικασμένος για ληστεία, εν προκειμένω ο κ. Βούτσης, υπήρχε ένας εκπρόσωπος «των Πυρήνων της Φωτιάς» και ένας εκπρόσωπος του Ρουβίκωνα. Τι καλύτερη απόδειξη ότι στην ουσία υπάρχουν σήμερα κ. Κουβαρά συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ του χώρου των αντιεξουσιαστών και της νέας γενιάς τρομοκρατών, οι οποίοι, λυπάμαι που το λέω, καθοδηγούνται ιδεολογικά από τον κ. Κουφοντίνα μέσα από τη φυλακή. Αυτό το λέμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Αυτό το οποίο άλλαξε επί ΣΥΡΙΖΑ είναι η προκλητική ανοχή στο Ρουβίκωνα και σε διάφορες, εντός εισαγωγικών, συλλογικότητες που παραβιάζουν ανοιχτά το νόμο και που μέσα από το δημόσιο λόγο τους εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον κ. Κουφοντίνα και τις πράξεις του. Θυμίζω ότι ο αρχηγός του Ρουβίκωνα έκανε ανάρτηση στο διαδίκτυο χαιρετίζοντας την απελευθέρωση του Κουφοντίνα και παρουσιάζοντάς τον ως τον μεγαλύτερο εν ζωή επαναστάτη. Και αυτοί οι άνθρωποι υποδέχθηκαν τον Κουφοντίνα στην έξοδό του, ο οποίος βγήκε χαμογελαστός χωρίς κανένα απολύτως σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων , στις οικογένειες που με τόσο στυγνό τρόπο δολοφόνησε. Αυτά τα πράγματα κ. Κουβαρά δεν συμβαίνουν σε σοβαρές χώρες και χρεώνω στην κυβέρνηση και την αλλαγή του πλαισίου, αλλά και το γεγονός ότι στην βουλή ο αρμόδιος Υπουργός επί της ουσίας δεν πήρε καμία θέση.

Θέλω να καταδικάσει η κυβέρνηση την απόφαση

Βεβαίως, θα μπορούσε να πει ξεκάθαρα ότι διαφωνεί. Θυμίζω ότι στην περίπτωση της Ηριάννας δικαστική απόφαση, εδώ μιλάμε για διοικητική απόφαση, είχε σπεύσει ο κ. Κοντονής να την καταδικάσει από το βήμα της βουλής. Εδώ δεν έκανε τίποτα.

Η ασφάλεια στη χώρα δεν είναι δεξιά ή αριστερή, είναι κοινή λογική

Δεν υπάρχει καμία εμμονή, υπάρχει μία πραγματικότητα και να σας πω και κάτι. Η ηλικιωμένη γυναίκα η οποία σιδερώθηκε από ληστές οι οποίοι βγήκαν με το νόμο Παρασκευόπουλου. Δεν ξέρω τα κοινωνικά της φρονήματα και δεν με ενδιαφέρουν και η ατζέντα αυτή που την αποκαλείτε νόμο και τάξη είναι μία ατζέντα η οποία δεν είναι δεξιά, δεν είναι ούτε αριστερή, δεν είναι ούτε κεντρώα. Είναι μία ατζέντα η οποία εξασφαλίζει την βασική προϋπόθεση ελευθερίας και προστατεύει τελικά τους πιο αδύναμους. Γιατί όταν δεν υπάρχει ασφάλεια οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που θίγονται και οι πιο αδύναμοι είναι οι άνθρωποι που ζουν στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας. Αυτοί είναι που αισθάνονται πραγματικά το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Η οποία αυξάνεται παρά τα στοιχεία τα οποία έδωσε ο κ. Τσίπρας στη βουλή και ήταν και παντελώς ανακριβή. Εμείς παρουσιάσαμε τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής αστυνομίας. Υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα, δεν είναι μόνο πρόβλημα των Εξαρχείων, είναι γενικότερο και η ατζέντα αυτή δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή. Είναι ατζέντα κοινής λογικής.

Για το αν η ΝΔ γέρνει δεξιά

Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχεί τόσο πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δικιά μας στρατηγική. Αν κάναμε κάτι λάθος μάλλον θα έπρεπε να χαίρεται. Εγώ είμαι ένας κεντρώος μετριοπαθής πολιτικός, η Νέα Δημοκρατία είναι μία κεντροδεξιά παράταξη, η ατζέντα νόμος και τάξη είναι μία ατζέντα η οποία δεν έχει στο δικό μας το μυαλό ιδεολογικό πρόσημο και προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να χαρακτηρίσει ακροδεξιό οποιονδήποτε του ασκεί σκληρή κριτική. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα, δεν είναι δικό μου.

Υπάρχει και ακροαριστερή και ακροδεξιά βία

Στην Ελλάδα βεβαίως υπάρχει ακροαριστερή τρομοκρατία. Και βεβαίως υπάρχει ακροδεξιά εγκληματική δράση και την έχουμε καταδικάσει, την έχουμε στηλιτεύσει. Εμείς ήμασταν αυτοί που στείλαμε την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στη Δικαιοσύνη και που στοιχειοθετήσαμε στην ουσία τον φάκελο για να μπορεί σήμερα η Χρυσή Αυγή να δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση. Βεβαίως και υπάρχει και ακροδεξιά βία στην Ελλάδα, όπως υπάρχει, όμως, και μία βία η οποία εκπορεύεται από την άκρα αριστερά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει συστηματικά να μην καταδικάζει. Είναι κάτι το οποίο το λέμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και δυστυχώς αποδεικνύεται κάθε φορά ότι έχουμε δίκαιο. Επαναλαμβάνω ότι η απόσταση που χωρίζει μία μολότοφ από ένα καλάσνικοφ είναι πολύ μικρή και όσο ανεχόμαστε τέτοιες μορφές αντίδρασης, η οποία δεν φτάνει στην πιο ακραία της μορφή, εκθρέφουμε την νέα γενιά τρομοκρατών.»

Για το άβατο των Εξαρχείων

Να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στα Εξάρχεια; Ότι δεν μπορεί να μπει η αστυνομία στα Εξάρχεια; Ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει νόμος και τάξη στα Εξάρχεια; Λοιπόν, αν συμφωνήσουμε σε αυτή τη βασική παραδοχή, τότε θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και ποιο επιχειρησιακό σχέδιο χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Γιατί είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο κατασταλτική η αντιμετώπιση. Το ζήτημα είναι πώς τα Εξάρχεια μπορούν να βρουν τον παλιό τους χαρακτήρα, πως μπορεί να αναβαθμιστεί συνολικά το κέντρο της Αθήνας, πως μπορεί, παραδείγματος χάρη, μέσα από μία ανάπλαση του αρχαιολογικού μουσείου να μπορέσουμε να ξαναδώσουμε ζωή και οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας. Χρειάζεται μία συνολική παρέμβαση. Αυτό που είναι βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν γίνεται σήμερα μία ολόκληρη συνοικία της Αθήνας να βρίσκεται εκτός του ελέγχου του κράτους. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από εμένα την επόμενη μέρα.

Υπάρχει μείζον ζήτημα για Καμμένο

Οι Καμμένος και Τσίπρας είναι το ίδιο πράγμα. Συγκυβερνούν και ο ένας στηρίζει τον άλλον. Και πιστεύω ότι τελικά θα καταδικαστούν και οι δύο στη συνείδηση του Ελληνικού λαού. Υπάρχει μείζων ζήτημα με τον κ. Καμμένο, όχι μόνο τώρα, υπήρχε εδώ και καιρό. Η υπόθεση αυτή με την Σαουδική Αραβία χρήζει διερεύνησης, χρήζει και δικαστικής διερεύνησης. Θα προσέθετα ότι εμείς κάναμε μία παράσταση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζητήσαμε η Δικαιοσύνη να ερευνήσει αυτή την υπόθεση. Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί είναι ανεπαρκέστατες, και πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη συνέχεια σε αυτή την υπόθεση.

Για πρόταση δυσπιστίας

Ίσως κάποια στιγμή ξεχειλίσει το ποτήρι. Όλα τα όπλα τα κοινοβουλευτικά είναι στο τραπέζι. Θεωρώ, όμως, ότι επανειλημμένα ο κ. Καμμένος έχει εκθέσει τη χώρα, έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα προφανώς στον εταίρο του και όσο ο εταίρος του τον καλύπτει, όσο ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει, τόσο είναι συνένοχος στις πράξεις και στις παραλείψεις του κ. Καμμένου

Για στοχοποίηση του Τύπου

Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Καμμένος και δεν με ενδιαφέρει. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι ο κ. Καμμένος να προσέλθει σε πρώτη φάση στη βουλή και να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα τα οποία του θέτουμε. Όχι μόνο εμείς αλλά και η ίδια η δημοσιογραφική έρευνα. Δεν γίνεται να στοχοποιούνται δημοσιογράφοι, επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά, δεν λειτουργούν έτσι οι ευνομούμενες Δημοκρατίες. Ο ρόλος του Τύπου είναι να ελέγχει την εξουσία και εσείς αυτό κάνετε, με ρωτάτε σκληρές ερωτήσεις, κι εγώ απαντώ. Από εκεί και πέρα ο κ. Καμμένος θα πρέπει να απαντήσει για μία σειρά από ερωτήματα, να εξηγήσει ποιος είναι ο ρόλος αυτού του περίεργου μεσάζοντα, γιατί επιλέχθηκε, γιατί κάθε τρεις και λίγο ο κ. Καμμένος δίνει μία διαφορετική εξήγηση. Είναι μία υπόθεση εξαιρετικά σκοτεινή, η οποία πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και σε πολιτικό και σε δικαστικό επίπεδο.»

Για την Μαρέβα

Ναι, θεωρώ ότι υπάρχει μια συνεχής στοχοποίηση της συζύγου μου. Δεν είναι τωρινό το φαινόμενο έχει γίνει εδώ και αρκετούς μήνες, από τότε που ανέλαβα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώ ότι είναι πολύ άνανδρο αυτό, η σύζυγός μου έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και θα αμυνθεί αυτόν τον τρόπο. Και επαναλαμβάνω ξεκάθαρα σε όλους: εάν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα, να αφήσουν τη σύζυγό μου απ’ έξω απ’ αυτή την ιστορία. Η σύζυγός μου δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, και είναι μια υπόθεση η οποία ήταν γνωστή, διότι ήταν αναρτημένη στο βιογραφικό της, εδώ και εφτά χρόνια. Λοιπόν, ας συζητήσουμε για την ουσία και ξέρετε δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποπροσανατολίζουμε τη συζήτηση. Εγώ θέλω να συζητήσουμε και ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα στη συνέχεια, για την οικονομία, για τα προβλήματα του τόπου, για την ανεργία, για τους φόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που επιδιώκει συνέχεια να αλλάξει την ατζέντα, διότι ακριβώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αμείλικτη πραγματικότητα που αυτός έχει δημιουργήσει.

Για Ελληνικό-Σκουριές

Δύο εμβληματικές επενδύσεις Ελληνικό και Σκουριές, δεν προχωρούν με αποκλειστική υπαιτιότητα της Κυβέρνησης. Άδειες διαδικαστικού χαρακτήρα στις Σκουριές δεν υπογράφονται από τον Υπουργό και στο Ελληνικό βρίσκονται συνέχεια προσχώματα και δικαιολογίες για να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση. Η Κυβέρνηση έχει ακέραιη την ευθύνη για την μεγάλη καθυστέρηση σε αυτές τις δύο επενδύσεις. Χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Στους Σκουριές θα χαθούν και δουλειές, στο Ελληνικό δεν δημιουργούνται δουλειές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Και βλέπετε εδώ την αντίφαση. Μια Κυβέρνηση η οποία ισχυρίζεται ότι θέλει τις επενδύσεις, για τις δύο μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ελλάδα, δημιουργεί συνέχεια προβλήματα. Με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο και τελικά με υπονόμευση της εικόνας που η ίδια θέλει να χτίσει. Ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει, ούτε μπορεί να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Και αυτή θα σας έλεγα ότι είναι και η μεγαλύτερη διαφορά της πολιτικής της δικής μας από την πολιτική της Κυβέρνησης.

Για την στήριξη Τσίπρα από ευρωπαίους

Χαμένος είναι ο ελληνικός λαός, από αυτή την πολιτική. Γιατί στις επόμενες εκλογές δεν ψηφίσει ούτε ο κ. Σόιμπλε, ούτε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Και οι Ευρωπαίοι έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι ανέχθηκαν την υπερφορολόγηση, την οποία ο κ. Τσίπρας πρότεινε. Εμείς προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής. Θέλουμε μαζεμένο κράτος, θέλουμε λιγότερους φόρους, το λέω ξεκάθαρα να το καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες, έχουμε μια διαφορετική αντίληψη.

Δεν θα απολύσω δημοσίους υπαλλήλους

Εγώ λέω ξεκάθαρα ότι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνουν. Γιατί είναι, ξέρετε, μια πολύ βολική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτή. Αλλά δεν θα γίνουν και αθρόες προσλήψεις. Θα κρατήσουμε έναν λόγο αυστηρό ένα προς πέντε για κάποια χρόνια ακόμα, δεν θα μονιμοποιήσουμε –και αυτό το λέω ξεκάθαρα να το καταλάβουν όλοι– συμβασιούχους, οι οποίοι προσλαμβάνονται για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν είναι νόμιμο, δεν είναι συνταγματικό να γίνεται αυτό. Θα επιδιώξουμε παράλληλα συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να εκχωρήσουμε δράσεις του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και θα αξιοποιήσουμε υπαλλήλους εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητοι. Θα ελέγξουμε τις προμήθειες. Θα βάλουμε π.χ. συστήματα κεντρικών προμηθειών στην Υγεία, τα οποία και σήμερα ακόμα δυστυχώς δεν υπάρχον. Θα ελέγξουμε τον τρόπο με τον οποίον η τοπική αυτοδιοίκηση ξοδεύει τα χρήματά της. Διότι και εκεί μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα σπατάλες. Αλλά όλα αυτά απαιτούν μια βασική κεντρική θεώρηση: να βλέπουμε το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία των πελατών του. Και οι πελάτες του κράτους εν προκειμένω, είναι οι σκληρές συντεχνίες που μπορεί να στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ ή εκείνοι οι πολίτες οι οποίοι προσβλέπουν από τον ΣΥΡΖΑ τι; Ένα πεντάμηνο, ένα οκτάμηνο, για να τους έχει μετά όμηρους ο κ. Τσίπρας και να τους κραδαίνει το τυράκι της μονιμοποίησης. Αυτά εμείς δεν πρόκειται να τα κάνουμε.

Για τους πλειστηριασμούς: Ας ξεκινήσουμε από την Μύκονο

Καταρχάς, εμείς παραδώσαμε το 14 ένα πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας πολύ πιο αυστηρό, από αυτό το οποίο διαπραγματεύτηκε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέγαμε εμείς «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Για να θυμίσω και αυτή την ψεύτικη υπόσχεση την οποία έδωσε ο κ. Τσίπρας. Πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν πρωτίστως για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και υπάρχουν πολλοί τέτοιοι σήμερα στη χώρα μας. Αυτοί πρέπει να κυνηγηθούν από τις τράπεζες πρώτα.

Εμείς θέλουμε την καλύτερη δυνατή προστασία για την πρώτη κατοικία. Αλλά ας ξεκινήσουμε επιτέλους με πλειστηριασμούς για τα σπίτια στη Μύκονο ή τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων, κάποιων χρεοκοπημένων επιχειρηματιών που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και σήμερα απαιτούν μια ανεκτική μεταχείριση από τις τράπεζες και το κράτος. Η απάντησή μου σε αυτό είναι ξεκάθαρα όχι. Από αυτούς θα ξεκινήσουμε. Και ξέρετε το παράξενο είναι ότι αυτοί που πολεμούν αυτού του είδος τους πλειστηριασμούς τελικά προστατεύουν τους ισχυρούς. Όχι τους αδύναμους.

Πού να μοιραστεί το υπερπλεόνασμα

Εμείς έχουμε πρόταση. Η Κυβέρνηση είναι αυτή που δεν έχει πρόταση και η οποία αφήνει υπονοούμενα για το τι μπορεί να κάνει με το υπερπλεόνασμα. Πρέπει όμως να πούμε τι είναι υπερπλεόνασμα. Είναι το αποτέλεσμα της βάναυσης υπερφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο. Άρα δεν έχουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο να πανηγυρίζουμε για το υπερπλεόνασμα, διότι είναι ένα υπερπλεόνασμα από το υστέρημα του συνεπούς Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Αυτόν τον οποίον αναγνώρισε με κυνικό τρόπο ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης, ότι η Κυβέρνηση έχει υπερφορολογήσει για να κάνει δήθεν μια αναδιανομή. Αναδιανομή φτώχειας προφανώς εννοεί ο κ. Τσακαλώτος. Εμείς τι λέμε, λοιπόν; Γυρίστε κάποια από τα χρήματα αυτά σε αυτούς από τους οποίους τα πήρατε.

Για την ανανέωση της ΝΔ

Εγώ εκλέχτηκα με μια εντολή να αλλάξω πολλά πράγματα στη Νέα Δημοκρατία και έχουμε αλλάξει πολλά στη Νέα Δημοκρατία. Δεν αναφέρομαι μόνο στις καταστατικές αλλαγές, στο συμμάζεμα των οικονομικών, αναφέρομαι κυρίως στο Μητρώο των Στελεχών, το οποίο είναι ένα καινοτόμο εργαλείο προσέλκυσης ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχανε περάσει ποτέ μέχρι σήμερα το κατώφλι οποιουδήποτε κόμματος. Παραπάνω από 1.500 άνθρωποι έχουν αξιολογηθεί αντικειμενικά από τη Νέα Δημοκρατία και πολλοί προσφέρουν σήμερα τις υπηρεσίες τους στο κόμμα, κάποιοι ενδεχομένως να είναι υποψήφιοι βουλευτές, οι περισσότεροι είναι πολιτικά στελέχη.

Η πολιτική πάνω απ’ όλα, και τα κόμματα, είναι άνθρωποι. Είναι πολλοί και καλοί άνθρωποι που πρέπει να δουλεύουνε μαζί, με έναν ξεκάθαρο ιδεολογικό στόχο και με ένα πρόγραμμα και έναν προγραμματικό λόγο, τον οποίον πρέπει να υπηρετούν. Έχουμε πολλούς νέους ανθρώπους. Έχουμε παραγωγή προγραμματικού λόγου στην αντιπολίτευση, που δε νομίζω ότι την έχουμε ξαναδεί σε αυτό το επίπεδο και σε αυτό το βάθος, από κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία. Έχουμε μια γόνιμη ώσμωση μεταξύ παλιών και νέων στελεχών. Εχω πολύ μεγάλο σεβασμό στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα. Να σας πω ότι έχω και, υπάρχουν πάρα πολλοί βουλευτές που δεν είναι τόσο γνωστοί, δεν είναι οι πιο προβεβλημένοι, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και στους οποίους θέλω να δίνω περισσότερες ευκαιρίες.

Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιλέξει ο λαός

Δεν επιλέγω εγώ Κοινοβουλευτική Ομάδα. Κοινοβουλευτική Ομάδα θα επιλέξει ο Ελληνικός λαός μέσα από τις επόμενες εκλογές και μέσα από τη δύναμη του σταυρού. Και θα καλέσω τότε τους πολίτες να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές και να διαλέξουν τους καλύτερους δυνατούς βουλευτές. Δικιά μου δουλειά είναι να προσφέρω πολλούς καλούς υποψηφίους.

Τα ψηφοδέλτια θα είναι ανανεωμένα σε σημαντικό βαθμό. Δεν είμαι σε θέση να σας το προσδιορίσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όλοι οι βουλευτές έχουν εξασφαλισμένη τη θέση τους στα ψηφοδέλτια και μετά όλοι οι υπόλοιποι θα αξιολογηθούν, ανάλογα με το τι μπορούν να προσφέρουν στην παράταξη, στην εκλογική τους περιφέρεια. Θα είμαστε εναρμονισμένοι με το αίτημα για νέα πρόσωπα.

Για τον ρόλο Καραμανλή-Σαμαρά-Μεϊμαράκη

Βεβαίως είναι χρήσιμη η παρουσία τους. Είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλη εμπειρία, με τους οποίους συνομιλώ τακτικά, έχω μια καλή, τακτική επαφή και με τους δύο, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές μου. Οταν εκλέχθηκα Πρόεδρος είπα: δεν θέλω Νέα Δημοκρατία χωρισμένη σε Καραμανλικούς, Σαμαρικούς, Μητσοτακικούς, Μεϊμαρακικούς. Με άλλα λόγια δεν κρίνω τους ανθρώπους με βάση την προτίμηση, την οποία μπορεί να έχουν, σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο εντός της Νέας Δημοκρατίας. Και πρέπει να σας πω ότι σήμερα η ΝΔ είναι περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ. Έχω και μια, θέλω να το πω αυτό, πολύ καλή σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν είναι προφανές αυτό. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην Παράταξη, συναντιέμαι τακτικά μαζί του.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μια παράδοση, ο νικητής να διαγράφει τον ηττημένο. Ή ο ηττημένος να αποχωρεί και να κάνει το δικό του κόμμα. Αυτό στη δικιά μας την περίπτωση δεν έγινε. Και δεν έγινε όχι μόνο εξαιτίας εμού. Δεν έγινε και λόγω της συμπεριφοράς του κ. Μεϊμαράκη. Λοιπόν, αυτό είναι κατάκτηση για τη ΝΔ. Άλλοι έχουν σήμερα εσωτερικά προβλήματα, τα οποία κρύβουν κάτω από το χαλί. Η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη, είναι ένα ζωντανό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο ανέχεται τη διαφορετική άποψη, στο βαθμό που αυτή εκφράζεται μέσα στα θεσμικά μας Όργανα.

Για την διαγραφή Παπακώστα

Εκείνη την ημέρα είχαμε Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όποιος είχε οποιαδήποτε ένσταση ή επιφύλαξη, θα μπορούσε να την εκφράσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν είμαστε όμιλος προβληματισμού, είμαστε συντεταγμένο και οργανωμένο κόμμα, το οποίο παίρνει τις αποφάσεις του δημοκρατικά. Τα όργανά μας συνεδριάζουν. Τολμώ να πω με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι στο παρελθόν και το Συντονιστικό των Τομεαρχών και η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κομματικά Όργανα. Παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις, τις οποίες στη συνέχεια πρέπει να υλοποιούμε και με τις οποίες όλοι πρέπει να συμμορφώνονται. Έτσι δουλεύουν τα κόμματα. Αυτή είναι και η απαίτηση, την οποία έχω κι εγώ από τα δικά μας στελέχη.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Εκτιμώ ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει όλη της τη θητεία. Είμαι περίπου βέβαιος ότι αυτό δεν θα συμβεί. Διότι η ίδια η Κυβέρνηση βουλιάζει, όχι μόνο στα σκάνδαλα, αλλά στη δικιά της μνημειώδη ανικανότητα να κάνει τη ζωή του μέσου πολίτη, ο οποίος μας ακούει σήμερα, καλύτερη. Από αυτό κρίνονται τελικά οι Κυβερνήσεις. Από τη δυνατότητά τους να βελτιώσουν την καθημερινότητα.

Θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός που θα τελειώσει τον εφιάλτη

Τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης Κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμα. Και ετοιμάζονται και άλλα στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης του προγραμματικού μας λόγου. Ο σκοπός μου δεν είναι προφανώς μόνο να κερδίσω εκλογές. Ούτε θέλω να είμαι ένας ακόμα πρωθυπουργός στην αλυσίδα των μνημονιακών πρωθυπουργών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Η φιλοδοξία μου είναι να είμαι ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα οδηγήσει οριστικά την Ελλάδα στο τέλος αυτού του εφιάλτη και θα μπορέσει να την βάλει σε μια τροχιά βιώσιμης και υγειούς ανάπτυξης. Θα μειώσει την ανεργία, θα μειώσει τους φόρους, θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, θα ξανακάνει την Ελλάδα μια κανονική χώρα. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου. Ο κ. Τσίπρας είχε ίσως την ευκαιρία να το κάνει, αλλά την απώλεσε. Ο κ. Τσίπρας είναι το τελευταίο – θέλω να ελπίζω – κεφάλαιο το μνημονιακού βιβλίου. Είναι ο πρωθυπουργός που ήρθε στην εξουσία λέγοντας πως θα σκίσει τα μνημόνια, υπέγραψε δύο, το τρίτο και στην ουσία τις δεσμεύσεις που συνιστούν ένα de facto τέταρτο Μνημόνιο. Και είναι ο άνθρωπος ο οποίος σήμερα δεν μπορεί να κάνει το αυτονόητο. Να επαναφέρει την Ελλάδα σε συνθήκες κανονικότητας. Όταν μιλούσαμε πριν για τα θέματα της ασφάλειας, αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν συνδέονται με μια κανονική χώρα. Αυτά τα οποία έγιναν – και γίνονται τις τελευταίες μέρες – δεν είναι κανονικά πράγματα.

Εχω κατά νου την δομή μιας κυβέρνησης ΝΔ

Το έχω πει, ότι θα είναι και εξωκοινοβουλευτικοί. Και προφανώς έχω στο μυαλό μου το σκελετό της επόμενης Κυβέρνησης.

Για αυτοδυναμία

Επιζητώ το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξω την επόμενη μέρα ευρύτερες συναινέσεις. Διότι θα ήθελα τη μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να διαμορφώσουμε τις συνθήκες εκείνες εφαρμογής ενός τολμηρού, ρωμαλέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αυτό, όμως, με δύο υποσημειώσεις: Προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον οι δυνάμεις οι οποίες θα αθροιστούν ενδεχομένως στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να είναι μεταρρυθμιστικοί επιταχυντές και όχι μεταρρυθμιστική τροχοπέδη.

Την επόμενη ημέρα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Σας περιγράφω ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο και μέσα από το οποίο, μπορούμε να δούμε και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα περισσότερων και ευρύτερων πλειοψηφιών. Οι οποίες πλειοψηφίες δεν χρειάζεται να είναι κατ’ ανάγκη κυβερνητικές. Την επόμενη μέρα θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Αυτή είναι η δική μου πρόθεση. Να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, όχι για γυρίσουμε πίσω στο σημερινό σύστημα, αλλά για να αποκτήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα και την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τώρα. Όταν έρθει η ώρα θα μιλήσω πιο αναλυτικά για τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι μια σύγχρονη εκλογική νομοθεσία. Θα τεθούν ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το Σύνταγμα. Εγώ δεν είμαι βέβαιος, ότι η Κυβέρνηση τελικά θα ξεκινήσει τη διαδικασία της αναθεώρησης, αλλά έχουμε στο μυαλό μας – και εγώ προσωπικά – ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τον επόμενο καταστατικό χάρτη της χώρας. Επιτρέψτε για αυτό σήμερα να μη γίνω πιο συγκεκριμένος

Για την Κεντροαριστερά

Είμαι εξαιρετικά προσεκτικός και δεν έχω κάνει καμία παρέμβαση στις εκλογές του νέου φορέα. Και επιτρέψτε μου 48 ώρες πριν από τον πρώτο γύρο να μην το κάνω. Θα πω μόνο ότι πιστεύω ότι θα έχω μια πολύ καλή θεσμική συνεργασία με όποιον ή όποιαν, οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες επιλέξουν για Πρόεδρο του νέου φορέα. Εξάλλου, πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος εκλέχτηκα από μια ανοικτή δημοκρατική διαδικασία. Θεωρώ ότι αυτές οι διαδικασίες δυναμώνουν τα κόμματα και δίνουν μια ισχυρή νομιμοποίηση στον Αρχηγό που εκλέγεται με αυτόν τον τρόπο. και πιστεύω ότι, την επόμενη μέρα θα μπορώ να συνεργαστώ και να συζητήσω πολύ καλά με τον επόμενο ή την επόμενη Αρχηγό του νέου φορέα.

Για Οικουμενική κυβέρνηση

Δεν θα απαντήσω σε υποθετικά ερωτήματα, πόσο μάλλον όταν ακόμα δεν γνωρίζουμε το χρόνο των εκλογών. Αυτό, το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην μορφή τουλάχιστον την παρούσα, την οποία έχει και δεν, για να μην σπεύσετε να παρερμηνεύσετε αυτό το οποίο θα πω, δεν προβλέπω καμία ιδιαίτερη αλλαγή στον χαρακτήρα του, δεν υπάρχει. Το επαναλαμβάνω, πρεσβεύουμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δυο διαφορετικές αντιλήψεις για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τον ρόλο της, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και η ίδια η αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία, για τη σημασία των Θεσμών, για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει οι Θεσμοί να λειτουργούνε με ένα πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας. Κατά συνέπεια, τέτοιο περιθώριο απλά δεν υπάρχει.

Πηγή: iefimerida.gr