Στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ ο Αλ. Τσίπρας

Στο Γκέτεμποργκ βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη «Διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, μετά από τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της Συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. που συναντώνται σήμερα στο Γκέτεμποργκ επιθυμούν να προτάξουν τις κοινωνικές προτεραιότητες στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός. Στην «κοινωνική σύνοδο» θα πάρουν μέρος 25 από τους 28 ηγέτες της Ε.Ε., καθώς και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και κοινωνικών εταίρων.

Μεγάλη απούσα από το Γκέτεμποργκ θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα. «Το σημαντικό είναι (η Μέρκελ) να καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Γερμανία στην Ευρώπη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο αξιωματούχος.
Αντίθετα παρούσα θα είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αν και η χώρα της προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και είναι αντίθετη στην παρέμβαση της Ένωσης στα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά την ολοκλήρωση της συνόδου αναμένεται να υπογραφεί από τις 28 χώρες μέλη μια διακήρυξη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, με τίτλο «Ευρωπαϊκή βάση των κοινωνικών δικαιωμάτων».