Ο Πολωνός πρόεδρος γονάτισε μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (photos)

Συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του είχε σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Άντρζεϊ Ντούντα, πριν μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και γονάτισε από σεβασμό.

 

Ο ίδιος ευχαρίστησε Έλληνα Πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τη διεύρυνση προς την περιοχή της Βαλκανικής τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, τόσο για την ΠΓΔΜ, όσο και για την Αλβανία, λέγοντας ότι οι θύρες πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, δίνοντάς τους κίνητρα για να εκπληρώσουν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη συμβολή της Ελλάδας στις προσπάθειες της Πολωνίας να καταστεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα έτη 2018-2019 και σημείωσε ότι από τη θέση αυτή η χώρα του, θα συμβάλει με σύνεση σε θέματα όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ΠΓΔΜ και τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η συνάντηση γίνεται σε μιαν εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για το μέλλον και την προοπτική της κοινής μας Ευρωπαϊκής Εστίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι με τόσες θυσίες -για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε μάλιστα καθ’ ολοκληρίαν- μένουμε πιστοί στην ευρωπαϊκή μας πορεία, είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης με ομοσπονδιακή δομή, θεμελιωμένη στις βάσεις της Δημοκρατικής Αρχής και της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει σε πέρας τον πλανητικό ρόλο που της αναλογεί και της αρμόζει. Συγκεκριμένα δε τον ρόλο της υπεράσπισης και της εμπέδωσης, υπέρ της Ανθρωπότητας, των θεμελιωδών αρχών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, ιδίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Είμαστε δε βέβαιοι ότι η Πολωνία, και Εσείς προσωπικώς, είσθε προσηλωμένοι στο ίδιο Ευρωπαϊκό Όραμα και Ιδεώδες».