Οι διαπραγματευτικές νίκες της ελληνικής πλευράς δείχνουν την έξοδο από τα μνημόνια

Μετά το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, από το Μαξίμου θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία πως τα χειρότερα έχουν περάσει, πως έχει φτάσει η αρχή του τέλους της εποχής των μνημονίων και πως τον Αύγουστο του 2018 θα ξημερώσει μια νέα μέρα για την κοινωνία, πράγμα που επιβεβαιώνουν τόσο οι δανειστές, όσο και τα ξένα ΜΜΕ. Επίσης, σημειώνουν πως για πρώτη φορά, μετά από μια διαπραγμάτευση προέκυψαν οφέλη για την ελληνική πλευρά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν στο Eurogroup τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία προβλέπει σημαντική αύξηση των κοινωνικών δαπανών στον τομέα της Πρόνοιας. Τα χρήματα για τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται κατά 260 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 910 εκατ. Ακόμη, προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Παράλληλα, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα αναπηρικά επιδόματα.

Πλέον σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα αποζημιώνονται θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Με βάση τη συμφωνία, θα καταβάλλονται πρώτα τα οφειλόμενα έξι μισθών των εργαζομένων και μετά θα ακολουθούν όλες οι υπόλοιπες απαιτήσεις των πιστωτών.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ένα «πολύ καλό σημάδι για τις στρατηγικές συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για το τέλος του προγράμματος», προοικονομώντας το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία, απαλλαγμένη πια από τη σκληρή επιτροπεία.

«Όλοι οι θεσμοί έκαναν πολύ καλά σχόλια για την πολύ γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί δούλεψαν σκληρά γι΄αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης, ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε το αποτέλεσμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και έκανε σαφές ότι ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, καθώς η μείωση του χρέους μέχρι το 2060 θα φτάσει στο 25% στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ, αντί για 20% που προβλεπόταν αρχικά» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Επόμενος μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση είναι η οριστική λύση για το θέμα του χρέους. «Νομίζουμε πως θα επιτύχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, πολύ σύντομα. Θα έχουμε συμφωνία πριν το τέλος του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, προκειμένου να μπορέσουμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα, νομίζω πως αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου να μπορέσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, φανερώνοντας την επιθυμία της κυβέρνησης να πετύχει ακόμα μια διαπραγματευτική νίκη.