Οι αριθμοί βαίνουν καλώς. Οι άνθρωποι;

Το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης έχει φέρει έναν αέρα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, η οποία στηρίζει το πολιτικό της αφήγημα, στο ότι τον Αύγουστο του ’18 η χώρα θα απαλλαγεί από τον βραχνά των μνημονίων. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως για πρώτη φορά από μια διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά αποκομίζει και κέρδη. Το σημαντικότερο όμως είναι να γίνουν αυτές οι διαπραγματευτικές νίκες ορατές στην κοινωνία, ώστε τα πολιτικά επιχειρήματα των κυβερνώντων να έχουν ουσιαστική και στέρεα βάση.

Με βάση τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση, τα χρήματα για τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται κατά 260 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 910 εκατ. Ακόμη, προβλέπονται επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για 130.000 ημερήσια σχολικά γεύματα το 2018 και επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα αδύναμα στρώματα, κάτι που σημαίνει ότι οι οικογένειες με ένα και δύο παιδιά (δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000) θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%. Παράλληλα, δεν θα υπάρξει καμία μείωση στα αναπηρικά επιδόματα.

Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας με κατώτατο πλαφόν τα 384 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, οι πρώτοι που θα αποζημιώνονται θα είναι οι εργαζόμενοι και μετά οι τράπεζες. Διαφυλάχθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών, ενώ συμφωνήθηκε η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων.

Όσον αφορά την ενέργεια, η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Για το θέμα αυτό πήρε θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, ενώ η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου σημείωσε πως “οι αποφάσεις για την Ενέργεια θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των οικιακών και βιομηχανικών τιμολογίων και θα προσελκύσουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμης τοποθέτησης”.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει ήδη πέσει στα επίπεδα του 4,8% όταν το προηγούμενο διάστημα ήταν σταθερά πάνω από το 5%, ενώ στα επταετή προσεγγίζει το 4,5% και στα διετή το 2,4%. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη για τρίτο συνεχές τρίμηνο, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια.

Επόμενος στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας είναι να πάρει μία οριστική, ξεκάθαρη και ουσιαστική λύση για το χρέος και να επιτύχει την έξοδο στις αγορές. Όμως, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε όλα αυτά να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, διότι το σίγουρο είναι πως ο κόσμος δεν έχει ανάγκη ακόμα ένα ασαφές success story.

Η ανεργία πέφτει, ο τουρισμός φαίνεται ότι και φέτος θα σπάσει ρεκόρ, η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ έχει ανακουφίσει το 85% των ασφαλισμένων, το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης αποδίδει, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αρχίζει σιγά σιγά να λειτουργεί, οι λαϊκές πρώτες κατοικίες φαίνεται να προστατεύονται, προσλαμβάνεται προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία και στην καθαριότητα, μονιμοποιούνται οι πυροσβέστες. Φέτος δίνεται κοινωνικό μέρισμα για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ η λοταρία του υπ. Οικονομικών θα ενισχύσει την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και θα κάνει κάθε μήνα χίλιους ανθρώπους λίγο πλουσιότερους.

Όλα αυτά όμως θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι η άμεση και σαφής ενίσχυση των κοινωνικών και φιλολαϊκών πολιτικών της σε ένα οικονομικό περιβάλλον απαλλαγμένο από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία, ώστε να καταλάβoυν άπαντες, πως οι άδικες θυσίες τόσων χρόνων έπιασαν τελικά τόπο.