Σπυράκη: Η Δικαιοσύνη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Αναλυτικά το Δελτίο τύπου της ΝΔ με τα σημεία ενημέρωσης των Πολιτικών Συντακτών από την Εκπρόσωπο Τύπου, Μαρία Σπυράκη:

Για σκάνδαλο Καμμένου – Παπαδόπουλου

«Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας, όπλα του οποίου βρέθηκαν στον ISIS. Ο κ. Παπαδόπουλος καταγράφεται στο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου όπλων, ως κατασκευαστής σφαιρών, που έφυγαν από την Αξιούπολη του Κιλκίς και κατέληξαν στη Ράκα. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις στο Πεντάγωνο, από κάτω βρίσκεται ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μας εξηγήσει εάν ήλεγξε ή όχι τη δραστηριότητα του κ. Παπαδόπουλου όταν τον υποδεχόταν ως εκπρόσωπο άλλης χώρας, ως μεταφορέα και ως επενδυτή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Η Νέα Δημοκρατία ζητά από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και είναι αυτονόητο ότι ζητάμε, επίσης, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής».

Νέο αποκαλυπτικό έγγραφο

«Για εμάς το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει. Για εμάς το θέμα αυτό δεν πρόκειται να κλείσει έως ότου διαλευκανθεί ως το τέλος.

Σήμερα, σας διανείμουμε αυτή την απόδειξη. Eίναι ένα δημόσιο έγγραφο, στο οποίο αναφέρεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος καταγράφηκε από το σύστημα επιτήρησης πιθανού λαθρεμπορίου όπλων της Ε.Ε. και μάλιστα καταγράφηκε η περιοχή της Αξιούπολης του Κιλκίς ως η περιοχή από την οποία προέρχονται τα όπλα.

Είναι σφαίρες, οι οποίες περιλαμβάνονται επίσης ως φωτογραφίες στο report που θα σας δίνουμε».

«Το σύστημα επιτήρησης της Ε.Ε. είναι ένα συγκεκριμένο σύστημα το οποίο καταγράφει. Από εκεί και πέρα εφόσον κάποιος ενδιαφερθεί, εφόσον κάποια Κυβέρνηση ενδιαφερθεί για το μητρώο συγκεκριμένης εταιρίας ή προσώπου, τότε αυτόματα αυτό φαίνεται και αυτόματα ενημερώνεται.

Γι’ αυτό και το ερώτημα που θέτουμε είναι εάν η Κυβέρνηση, πριν αρχίσει να έχει οποιασδήποτε μορφής σχέση με τον κ. Παπαδόπουλο, ρώτησε σχετικά την αρμόδια Αρχή της Ε.Ε.

Είναι σύστημα καταγραφής. Και για να είναι σαφές να πούμε ότι η καταγραφή αυτή έγινε την περίοδο έως το τέλος του 2014. Αλλά, όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο.
Με τον κ. Παπαδόπουλο δουλειές έκανε η επόμενη Κυβέρνηση. Δουλειές έκανε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί κ. Καμμένου. Δεν κάναμε καμιά δουλειά με τον κ. Παπαδόπουλο. Δεν είχαμε καμία επαφή με τον κ. Παπαδόπουλο.

Δουλειές με τον κ. Παπαδόπουλο έκανε η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί κ. Καμμένου.

Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε έρευνα, δεν είμαστε στην Κυβέρνηση. Ρωτάμε την Κυβέρνηση αν έκανε την απαραίτητη έρευνα ώστε να γνωρίζει τη διαδρομή του ανθρώπου που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος πολλών χωρών, που ενδιαφέρονταν για οπλισμό. Ως μεταφορέας και ως ενδιαφερόμενος να επενδύσει στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Θα έχετε στη διάθεσή σας τα έγγραφα που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή και που η Κυβέρνηση ακόμη δεν έχει διαψεύσει, στα οποία ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίζεται έτοιμος να επενδύσει και σε γραμμές παραγωγής στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Όπως θα δείτε από το αποδεικτικό που σας έχουμε διανείμει, πίσω υπάρχει η φωτογραφία της σφαίρας που έχει εντοπιστεί.

Στο ερώτημα αν είναι ελληνικά όπλα, αν τα έχει πουλήσει η Ελλάδα, η απάντηση είναι: Προφανώς όχι.

Τα όπλα τα οποία καταγράφονται στο Report προέρχονται από την εταιρία του κ. Παπαδόπουλου που κατασκευάζει όπλα στην Αξιούπολη του Κιλκίς.

Για παραίτηση Κοντονή

Η Δικαιοσύνη, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θεσμικό πρόβλημα. Σας θυμίζω ότι, πριν από λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για θεσμικά εμπόδια.

Αυτός είναι ο λόγος που ζητήσαμε την αποπομπή του κ. Κοντονή.

Συμπληρωματικό Μνημόνιο

Αυτό που κυρίως μπορούμε να επισημάνουμε από το λεγόμενο συμπληρωματικό Μνημόνιο είναι ότι περιλαμβάνει ένα στόχο ιδιωτικοποιήσεων, που περιμένουμε να δούμε να τον εκπληρώνει η Κυβέρνηση. Περιμένουμε να δούμε, δηλαδή, την ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο.

Όπως μέχρι τώρα όλα δείχνουν, υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης . Δεν έχει επιδείξει πολιτική βούληση η Κυβέρνηση για να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις. Θυμίζω το παράδειγμα των Ελληνικών Πετρελαίων, που αναφέρεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Φαίνεται πως η Κυβέρνηση μάλλον θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων, δεδομένου ότι, μέχρι τώρα, το δείγμα γραφής που έχει δώσει είναι ότι τα χρησιμοποιεί ως όχημα προσλήψεων ή ως όχημα υποστήριξης φιλικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Το συμπληρωματικό Μνημόνιο έχει και μια σειρά άλλα ζητήματα. Ένα βασικό ζήτημα είναι η υποεκτέλεση των κοινωνικών δαπανών το 2017. Δηλαδή, η Κυβέρνηση περιέκοψε εκ των προτέρων κοινωνικές δαπάνες για το 2018 για να δημιουργήσει τη δυνατότητα να δώσει μέρισμα το 2017. Πήρε από τη μία τσέπη των ανθρώπων, που δεν καταφέρνουν, πολλά, για να τους δώσει πάρα πολύ λίγα στο τέλος του χρόνου.

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι το σχέδιο για τη στρατηγική ανάπτυξη το οποίο έπρεπε να κατατεθεί από το Μάρτιο του 2016. Θυμίζω – και είμαι σίγουρη ότι το θυμάστε – ότι είχε συνεδριάσει τότε και το Υπουργικό Συμβούλιο για να εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό μετατίθεται στο τέλος του 2017. Είναι ενδεικτικά κάποια στοιχεία.

Θα παρουσιάσουμε στο Συνέδριό μας – και θα παρουσιάσουμε και μετά αναλυτικά – τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι κομβικό ζήτημα για μας, να προχωρήσει η Ελλάδα χωρίς προβλήματα. Και είναι εκφρασμένη η πολιτική βούληση του κ. Μητσοτάκη γι’ αυτό.

Για τις δηλώσεις Τσίπρα

Επειδή σήμερα φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, θα ήθελα να κάνω μια αναφορά σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της διαφοράς για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία – όπως ξέρετε – βρίσκεται στον Ο.Η.Ε. Η εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι, από τότε που πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ορίζει μία ονομασία κοινά αποδεκτή για όλες τις χρήσεις, για το εσωτερικό και το εξωτερικό. Δηλαδή μια ονομασία erga omnes.

Καλούμε, σήμερα, τον κ. Τσίπρα να εξηγήσει στους Έλληνες και ειδικά στους Μακεδόνες τι ακριβώς εννοεί με την δήλωσή του που θα σας διαβάσω.

«Ίσως το 2018 να είναι ένα έτος όπου θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Αν η νέα Κυβέρνηση των Σκοπίων αποφασίσει να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός. Αν σταματήσει μια, κατά την άποψή μου, αχρείαστη ρητορική ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Aν σταματήσει μια αλυτρωτική ρητορική και, ταυτόχρονα, αποδεκτεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή με τους γείτονες».

Καλούμε τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί με αυτή την φράση ότι «αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Για τα κανάλια

Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μεταβιβάσεις Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και ιδιαιτέρως καναλιών.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος του πόθεν έσχες των νέων ιδιοκτητών και πιστεύουμε ότι η Ανεξάρτητη Αρχή θα κάνει πολύ καλά την δουλειά της.