Κόκκαλης: Οι προτάσεις της ΝΔ θίγουν τους φτωχούς αγρότες

Τη θέση ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα είναι βλαπτικές για τον αγρότη, διατύπωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

«Η κυβέρνηση, στον πρωτογενή τομέα, παρέλαβε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον εργαζόμενο στη γη σε πολύ δυσμενές περιβάλλον. Οι επιδοτήσεις φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ και είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και πρoσέθεσε:

«Τους πλούσιους ή τους φτωχούς ευνοεί η πρόταση του προέδρου της ΝΔ για συμψηφισμό των απαιτήσεων του ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις; Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει δίχτυ ασφαλείας για τις επιδοτήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να κατάσχει επιδοτήσεις. Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί η πρόταση της ΝΔ για 9% φορολογία μέχρι 10.000 ευρώ στα αγροτικά εισοδήματα, όταν σήμερα με ο κατ’επάγγελμα αγρότης έχει αφορολόγητο επιπλέον 2.000 ευρώ, σχεδόν 8.500 ευρώ; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνόησε η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας το 2012, με συνέπεια χιλιάδες αγρότες να είναι σήμερα με τη θηλιά στο λαιμό; Τους πλούσιους ή τους φτωχούς αγρότες ευνοεί το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος συγκρινόμενο με το νόμο του 2013 για το αγροτικό εισόδημα;».

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. «Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται για τους πλειστηριασμούς και ακούγονται φωνές ανεύθυνες, το 2009 τα κόκκινα δάνεια ήταν 20 δισ., το 2016 πάνω από 100 δισ. Να δούμε τι έφταιξε. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αντί να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που έφταιξαν», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προσέθεσε: «Το 2010 έως και το 2014 εκδίδονταν υπουργικές αποφάσεις που ανέβαλαν πλειστηριασμούς χωρίς τα στοιχειώδη κριτήρια εντοπισμού του πραγματικά αδύναμου. Ένα καθολικό κριτήριο 300.000 ευρώ, με αποτέλεσμα κάποιος που είχε τη δυνατότητα να πληρώσει, με την έκδοση αυτής της υπουργικής απόφασης, δεν πλήρωνε. Με συνέπεια να δημιουργηθεί η δεύτερη γενιά των υπερχρεωμένων στη χώρα μας. Συνεπώς η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων, η αδυναμία εντοπισμού των πραγματικά αδυνάμων οδήγησε στην κατάσταση που έχουμε σήμερα και στο πρόβλημα που καλείται αυτή η κυβέρνηση να λύσει και θα το λύσει».