Παπασπύρου σε Έν. Δικαστών-Εισαγγελέων: Προσήλωση της Κυβέρνησης στη δικαστική ανεξαρτησία

Τη θεσμική προσήλωση της Κυβέρνησης στη δικαστική ανεξαρτησία τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπασπύρου, μιλώντας στη σημερινή γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο κ. Παπασπύρου που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέθεσε όμως, “ότι οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε δημόσια κριτική, όπως και οι νόμοι που πρέπει για να εφαρμόζονται σωστά και να πείθουν”.

Ο κ. Παπασπύρου, στην ομιλία του αναφέρθηκε επίσης, στο νομοθετικό έργο του Υπουργείου, την εκπόνηση νέων κωδίκων, Ποινικού και Σωφρονιστικού, στην βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας. Ακόμη, μίλησε για την οργάνωση των διαδικασιών για διάσπαση του υδροκέφαλου Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση νέου Πρωτοδικείου στην Αττική και ανέλυσε εκτενώς τις διαδικασίες ψηφιακοποίησης της Δικαιοσύνης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο κ. Παπασπύρου αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό της διαμεσολάβησης και της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που φθάνουν στη Δικαιοσύνη.

Στην τοποθέτηση του κ. Παπασπύρου για την κριτική των δικαστικών αποφάσεων, απάντησε, μιλώντας επίσης στη γενική συνέλευση, ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος ανέγνωσε τοποθέτηση του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλειου Σκουρή ο οποίος έχει λάβει θέση δημόσια τονίζοντας ότι “κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν να επικρίνουν δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες επιδέχονται γενικά κριτικής, αλλά όχι από τους φορείς της εκτελεστικής εξουσίας”.

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ομιλία του έκανε λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της σε μία προσπάθεια ελέγχου της ανεξαρτησίας τους.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σεβαστίδης αναφερόμενος στους κινδύνους κατά της δικαστικής ανεξαρτησίας αναφέρθηκε σε δεκάδες δηλώσεις υπουργών με τις οποίες, όπως είπε, εξαπολύθηκε επίθεση κατά της Δικαιοσύνης για συγκεκριμένες αποφάσεις.

“Δεν υπάρχει, ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης, αντίστοιχο παράδειγμα που μπορώ να δώσω σε διεθνές επίπεδο με όσα συνέβησαν αυτή τη χρονιά στη χώρα μας με αποκορύφωμα βέβαια την κρίση του καλοκαιριού. Είχαμε δεκάδες δηλώσεις Υπουργών που με αφορμή συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις είτε χλεύαζαν είτε κατηγορούσαν ανοιχτά για διαπλοκή το δικαστικό σώμα χρησιμοποιώντας χυδαίες εκφράσεις, ενώ τέλος μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε και ως γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης”.