Ο "πιο εύκολος" προϋπολογισμός, η Μεγαλοοικονόμου και το κοινωνικό αποτύπωμα

Τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό ισχυρίζονται πως ψήφισαν στην κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως από τον Αύγουστο του ’18 μπαίνει οριστικό τέλος στα μνημόνια και στην αυστηρή επιτροπεία. Η “εύκολη” -όπως την χαρακτηρίζουν οι κυβερνητικοί βουλευτές- ψήφιση του προϋπολογισμού, κατέδειξε την σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος, η οποία προκύπτει από τον άμεσο στόχο για τον τερματισμό της επιβαλλόμενης λιτότητας το ερχόμενο καλοκαίρι.

“Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από τη Θ. Μεγαλοοικονόμου. Βεβαίως, με αυτή του τη φράση ο πρωθυπουργός δεν εννόησε την ένταξη της ανεξάρτητης βουλευτού στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση βλέπει στο πρόσωπο της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου μία φιλικά προσκείμενη ανεξάρτητη βουλευτή, η οποία θα στηρίξει όποτε χρειαστεί, την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πλέον, στο Μεγάρου Μαξίμου θέλουν αφενός να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα για τη ψήφιση όλων των μνημονιακών προαπαιτούμενων, και αφετέρου να αφήσουν το κοινωνικό τους αποτύπωμα στην κοινωνία. Μετά το κοινωνικό μέρισμα, τα 400 ευρώ για τους ανέργους νέους, την αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων, τα 650 ευρώ για τους εργαζόμενους που έχουν μείνει χωρίς δουλειά στη Δυτική Αττική εξαιτίας των πλημμυρών, την αύξηση του ορίου στις 25.000 ευρώ για την προαιρετική υπαγωγή σε ΦΠΑ ελευθέρων επαγγελματιών, ανακοινώθηκε ότι ως τον Ιούνιο του 2017 η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Κως και η Λέρος θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ στους νησιώτες των υπόλοιπων νησιών του ανατολικού Αιγαίου θα δοθεί ειδικό μέρισμα.

Το μέρισμα θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ. Οι νησιώτες που πληρούν τα κριτήρια θα υποβάλουν αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr. Για τη χορήγηση του επιδόματος καθορίζοντα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία είναι πιο διευρυμένα σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα και περιουσιακά κριτήρια. Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι κάτοικοι των νησιών που υπάγονται στους νομούς Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου πλην των Ρόδου, Καρπάθου, Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι κοινωνικές πολιτικές δεν αποτιμώνται μόνο σε χρήματα. Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σχεδιάζει την επανένωση των αδελφών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις με την οικογένειά τους, κάτι που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα ανακουφίσει ουσιαστικά πολλές οικογένειες.