Εξελίξεις στο Μακεδονικό: "Παιονία Μακεντόνσκι" το όνομα που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες

Το ονοματολογικό ζήτημα των Σκοπίων αποτελεί τις τελευταίες μέρες το μείζον πολιτικό θέμα στη χώρα μας, από τη στιγμή που τα προαπαιτούμενα για την γ’ αξιολόγηση δεν φαίνεται να αποτελούν κίνδυνο για την κυβερνητική πλειοψηφία. Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί κανονικά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι συμφωνούν στην τροπολογία για την απαρτία στις απεργίες, τα οικογενειακά επιδόματα αυξάνονται, η σύσταση των επιχειρήσεων γίνεται πιο εύκολη, ο βαθμός επικινδυνότητας των ομολόγων μειώνεται και το κυβερνητικό αφήγημα τονίζει πως μετράμε αντίστροφα για το τέλος των μνημονίων και της αυστηρής επιτροπείας.

Από το Μαξίμου, διαψεύδουν …σχεδόν κοροϊδευτικά τη φημολογία πως η κυβέρνηση ανακινεί το ονοματολογικό για να προχωρήσει σε εκλογές και φαίνονται αποφασισμένοι να λύσουν ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις. Χθες, αλβανικά και σκοπιανά μέσα παρουσίαζαν ως δεδομένη τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων για το “Νέα Μακεδονία” ή το “Νοβομακεντόνσκι”, κάτι το οποίο διαψεύστηκε άμεσα από το υπουργείο Εξωτερικών.

Το νέο όνομα, το οποίο συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και στο οποίο θα επιμείνει η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι είναι το “Παιονία Μακεντόνσκι”. Μάλιστα, από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν πως είναι μία λύση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους.

Πιο αναλυτικά:

Ιστορικά είναι το πιο ακριβές. Παιονία ονόμαζαν κατά την αρχαιότητα μια μεγάλη περιοχή βόρεια από το Μακεδονικό βασίλειο. Το 354 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ εκμεταλλεύτηκε τον θάνατο του βασιλιά των Παιόνων, Άγη και εξεστράτευσε εναντίον τους, για να τους κατακτήσει. Τότε, το νοτιότερο τμήμα της αρχαίας Παιονίας εντάχτηκε στα όρια της αρχαίας Μακεδονίας. Η αρχαία Παιονία περιελάμβανε γεωγραφικά σχεδόν όλη την πΓΔΜ, ένα μικρό μέρος του βόρειου τμήματος του διαμερίσματος της Μακεδονίας και μια μικρή περιοχή της δυτικής Βουλγαρίας.

Η ΝΔ θα συμφωνήσει. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να ψηφίσει μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, βασιζόμενη στην εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα φέρει σε δύσκολη θέση το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο που δεν επιθυμούν να υπάρχει καμία αναφορά στη Μακεδονία.

Δεν θα υπάρξει θέμα με τους ΑΝΕΛ. Το κόμμα της συγκυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” στα ελληνικά. Το αμετάφραστο “Παιονία Μακεντόνσκι” φαίνεται πως έχει πολλές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό από το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Είναι μία λύση που φαίνεται να βολεύει τους Σκοπιανούς. Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύουν πως τα Σκόπια επιθυμούν άμεσα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάτι που θα τους αναγκάσει να κάνουν αρκετές υποχωρήσεις. Σε αυτό, βοηθά και η στάση του μετριοπαθούς Ζάεφ, ο οποίος φαίνεται διατεθειμένος να κάνει όσα βήματα πίσω χρειάζονται. Επίσης, ο όρος “Μακεντόνσκι” θα ικανοποιήσει και το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας των Σκοπίων.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί το ονοματολογικό ύψιστο εθνικό ζήτημα. Για αυτό τον λόγο, λίγοι θα ενοχληθούν από το “Μακεντόνσκι” που συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση. Άπαντες πιστεύουν πως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει λύση, η οποία αδιαμφισβήτητα θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης. Μάλιστα, οι αισιόδοξες φωνές από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως το θέμα μπορεί να ξεκαθαρίσει και πολύ πιο πριν από το καλοκαίρι. “Έπρεπε να έχει τελειώσει χθες, αλλά μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και την επόμενη εβδομάδα” έλεγαν χαρακτηριστικά.