Νέα πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ - Μιλά για τουρκική μειονότητα και εκλεγμένους μουφτήδες στη Θράκη

Να μη σφετεριστεί τα προνόμια των “εκλεγμένων” μουφτήδων της “τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη προειδοποιεί την Ελλάδα, με μια προκλητική ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την ψήφιση του νόμου που καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), που ισχύει από το 1923 στη Θράκη, και καθιστά προαιρετική τη δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων.

Αναλυτικά αναφέρεται:

«Το εν λόγω νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή ενός Δυτικοθρακιώτη ομογενή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προσμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους. Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα πέντε φορές στις δικαστικές αγωγές με την κατηγορία αντιποίησης αρχής σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων. Για τον λόγο αυτό προσμένουμε από την Ελλάδα να αντλήσει μάθημα από το παρελθόν και να δώσει ένα τέλος στη νομική πίεση που ασκεί κατά των εκλεγμένων μουφτήδων».