Αυτά είναι τα ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς για τα Σκόπια - Όλα περιέχουν τη λέξη "Μακεδονία"

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από τα ΜΜΕ της πΓΔΜ, τα οποία επικαλούνται αμερικανικές πηγές, τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στις διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Σκοπίων. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν χθες στη Νέα Υόρκη.

Ειδικότερα, η σκοπιανή ιστοσελίδα MKD.mk γράφει ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πρότεινε τα εξής ονόματα:

– Republika Nova Makedonija/ Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας – Republika Severna Makedonija/ Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
– Republika Gorna Makedonija/ Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
– Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη
– Republika Makedonija (Skopje)/ Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija
Severna Makedonija
Gorna Makedonija
Vardarska Makedonija
Makedonija (Skopje)

Όσον αφορά στη γλώσσα, προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, π.χ. «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Σχετικά με την υπηκοότητα προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή, π.χ., «nationality of the Republika Nova Makedonija».

“Οι προτάσεις Νίμιτς απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση” δήλωσε ο Σκοπιανός διαπραγματευτής

Ο εκπρόσωπος των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ προκάλεσε λέγοντας χθες ότι οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στηρίζεται στο Ψήφισμα 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σχετικά με την αναζήτηση λύσης στο θέμα του ονόματος.

«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας. Επίσης, σήμερα το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του «μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση. Ωστόσο θα μεταφέρω τις προτάσεις αυτές στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και αυτή θα είναι που θα λάβει θέση στο θέμα αυτό» δήλωσε ο Ναουμόφσκι στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Sitel».

Προσπάθησε να τα μαζέψει η πΓΔΜ

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Ναουμόσφκι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φρόντισε να αποστασιοποιηθεί με ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. “Η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό”.

Το πλήρες κείμενο των Σκοπίων

«Η κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» είναι αφοσιωμένη στην επίλυση της διένεξης που έχει (με την) Ελλάδα για το συνταγματικό όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές. Αφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μετά από προσεκτική ανάλυση του πλαισίου που παρουσίασε σήμερα ο κ. Νίμιτς στους διαπραγματευτές των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη, και με βάση τη σημασία που έχει το ζήτημα για τα κρατικά συμφέροντα, θα συνεχιστεί η διαδικασία για οικοδόμηση μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης και χωρίς αποκλεισμούς θέσης εκ μέρους της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»».