Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα - Κοτζιά στο Μαξίμου για το Μακεδονικό

Μετά τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς στους πρέσβεις στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός συνάντησε το απόγευμα της Πέμπτης τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 και ο υπουργός Εξωτερικών δεν έκανε καμία δήλωση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα ονόματα που φαίνεται να μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον Μάθιου Νίμιτς.

Νωρίτερα, σκοπιανά ΜΜΕ παρουσίαζαν τις πέντε ονομασίες που φέρεται να εισηγήθηκε ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και Σκοπίων.

-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

-Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από το Μαξίμου, η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά προσπαθεί να βρει μια λύση, η οποία να αφήνει ικανοποιημένες όλες τις πλευρές.

“Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ που δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα” επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ ο Νίκος Βούτσης απέκλεισε κάθε πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος.