Ιερώνυμος: Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια – Τσίπρας: Να διασφαλίσουμε κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας

Λίγη ώρα πριν της 21:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με αντικείμενο τις εξελίξεις στο σκοπιανό. Είχε προηγηθεί ενημερωτική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μετά τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Ιερώνυμος

«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας να συμβάλει, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τη συνάντηση, τονίζεται πως «ο πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων, επανέλαβε τον σεβασμό του τις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατά ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων».

Παράλληλα, «ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες πριν οι κ.κ. Ιερώνυμος και Τσίπρας είχαν ανταλλάξει επιστολές, με τον πρώτο να υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία δεν δέχεται λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», και τον Πρωθυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, αλλά είναι αυτή που τελικά θα αποφασίσει.

Πηγές αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να «σβήσει» την όποια εστία έντασης τείνει να δημιουργηθεί, σε μια εξαιρετικά «λεπτή» χρονική συγκυρία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.