Τσακαλώτος: "Το ΔΝΤ ίσως ζητήσει μείωση του αφορολόγητου το 2019"

Μιλώντας νωρίτερα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραδέχθηκε ότι  η κυβέρνηση  έχει πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Μίλησε για βραχυπρόθεσμους κινδύνους, για προβλήματα, για τους πλειστηριασμούς, για τις τράπεζες και κυρίως για τον κίνδυνο να ζητήσει το ΔΝΤ μείωση του αφορολόγητου πριν τον… κόφτη. Όσο για την επιτήρηση μετά το τέλος του Μνημονίου, είπε ότι αυτή θα φύγει, αλλά παράλληλα θα μείνει.
Αναφέρθηκε και στον κίνδυνο που απορρέει από τις τράπεζες και στα προβλήματα με τους πλειστηριασμούς επισημαίνοντας οι τράπεζες πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματα τους.

«Η βασική θέση της Αριστεράς είναι η κοινωνική στέγαση», είπε και πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει θα πρέπει να μπορεί να παίρνει δάνειο. Και οι τράπεζες πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Όταν υπάρχει κρίση πρέπει να πάρεις μέτρα. Αυτά τα μέτρα θα τα δεις όταν υπάρχει κανονικότητα και προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί».

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για δυο κινδύνους:  Ο ένας, είπε, είναι οι τράπεζες. Και ο δεύτερος, το ΔΝΤ, το οποίο ίσως να ζητήσει να μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο το 2019 και όχι το 2020.

Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε: «Πώς το αντιμετωπίζεις; Ή με συμμαχίες ή με το να έχεις τη δική σου στρατηγική. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές όπως τις ορίζουμε εμείς». Όσο για το τέλος του προγράμματος επεσήμανε ότι: «Φεύγουμε από μια γραμμή επιτήρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μνημόνιο γιατί έχουμε το δικό μας πρόγραμμα».