Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: Να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με τους γείτονές μας

Κατά των υπερεθνικιστικών εξάρσεων τάχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς ποια είναι η κυβερνητική αποτίμηση του συλλαλητηρίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

«Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν πολίτες που έχουν ευαισθησία σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Αυτή η ευαισθησία δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές δυνάμεις που μόνο κακό κάνουν σε μια προσπάθεια λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για μας το κύριο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση με τους γείτονές μας», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Η λύση πρέπει να βρεθεί στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό η οποία θα ισχύει έναντι όλων έτσι ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι κανείς δεν θα διεκδικεί τα εδάφη ή την ιστορία άλλων λαών και θα αποκλείεται κάθε αλυτρωτική προοπτική», τόνισε.

“Το σύνολο του πολιτικού συστήματος και ειδικά η ΝΔ έχει καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσει τις δικές της αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα.

Και είναι πραγματικά κρίμα για τον κύριο Μητσοτάκη ο οποίος στις 9 Ιανουαρίου μιλούσε για λύση σύνθετης ονομασίας, να σύρεται πίσω από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος του.

Θα αποδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης μια λύση σύνθετης ονομασίας την οποία το κόμμα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση είχε υιοθετήσει ή θα συνεχίσει τα ήξεις αφίξεις;

Έχει το σθένος ο κος Μητσοτάκης να πει με παρρησία την πολιτική του θέση ή θα συνεχίσει την τακτική της άτακτης υποχώρησης μπροστά στις ακροδεξιές πιέσεις που του ασκεί μια μερίδα του κόμματος του;

Θα λειτουργήσει επιτέλους με υπευθυνότητα σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο αλλά και την θέση της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007 – 2008 ή θα συνεχίσει την μικροκομματική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια γραμμή την οποία θέλει να του επιβάλει ο κος Σαμαράς;

Κανείς δεν μπορεί να παραχαράξει την ιστορία και να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ελλάδα διά στόματος της πολιτικής ηγεσίας έχει τουλάχιστον εδώ και μια δεκαπενταετία αποδεχτεί με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο την λύση της σύνθετης ονομασίας erga omnes.

Από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι η πατριδοκαπηλία, η εθνικιστική εξαλλοσύνη, η μισαλλοδοξία και ο φανατισμός κάνουν μόνο ζημιά και οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.