Αναστασιάδης: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα τα Σκόπια - Σωρεία αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο

“Το όνομα δεν έχει σημασία. Δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα και να ξεπεραστούν οι πρόνοιες του Συντάγματος των Σκοπίων, που μιλούν για αλυτρωτισμό”, ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

Ο κ. Αναστασιάδης διερωτήθηκε “γιατί να γίνεται καβγάς για ένα όνομα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, τη δυνατότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας, μέσα από επενδύσεις να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο γειτονικό κράτος. Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;”.

“Σε συνομιλία, που είχα με τον Γκρουέφσκι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μου έλεγαν ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού όμως, απέκτησαν. Εθνική ταυτότητα δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα”.

Σωρεία αντιδράσεων για τις δηλώσεις του

Από την πλευρά του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλλάς, μέσω του εκπροσώπου του, αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν έστω και απερχόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει, και μάλιστα με ατυχή τρόπο, σε ένα ζήτημα ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική κυβέρνηση».

«Όλοι μας παρακολουθούμε με ζωηρό και δικαιολογημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στο λεγόμενο Μακεδονικό» τόνισε η εκπρόσωπος Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Παπαδόπουλος: Επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Ο επίσης υποψήφιος Νίκος Παπαδόπουλος, τόνισε πως «οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, είναι επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες».

«Ο κ. Αναστασιάδης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ακυρώνει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και δυναμιτίζει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.

Λιλλήκας: απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες οι δηλώσεις Αναστασιάδη

Έντονη αντίδραση υπήρξε και από άλλο υποψήφιος τον Γιώργο Λιλλήκα. «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη Μακεδονία είναι απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες» τόνισε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Λιλλήκας, «ο οποίος δεν δέχεται να έχει λόγο η Ελλάδα στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παρά μόνο στις εξωτερικές, όχι μόνο σχολιάζει ένα θέμα που χειρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση για την ονοματολογία, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο αντιθεσμικό και στην ουσία των διαπραγματεύσεων προτείνοντας όνομα».
«Εμείς», είπε , «στηρίζουμε την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί σθεναρά και την ιστορία και τον πολιτισμό της και δεν αποδέχεται αποδεχθεί οποιαδήποτε αλυτρωτική βλέψη από τους γείτονες της».

Λεβέντης: Ασέβεια προς τον ελληνικό λαό

«Ασέβεια προς τον ελληνικό λαό» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

«Μας λύπησε ιδιαίτερα, η επιπόλαιη φράση του Κύπριου προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη, ότι και «Βόρεια Ελλάδα να ονομαστούν τα Σκόπια» του είναι αδιάφορο και ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός.

Ο τρόπος συμπεριφοράς του κ. Αναστασιάδη αποτελεί ασέβεια προς τον ελληνικό λαό. Θα του άρεσε η Ελλάδα να είναι το ίδιο αδιάφορη για την τύχη της Κύπρου; Όχι Βέβαια. Ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο στη Κύπρο, τέτοιες δηλώσεις θα του κοστίσουν».

Τα μαζεύει ο Αναστασιάδης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις από όλες τις πλευρές ο Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε με συμπληρωματικές του δηλώσεις να μαζέψει τα πράγματα. «Έχω πει ότι το θέμα το χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας», υπογράμμισε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ.

«Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος» εξήγησε.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».