Πρέσβης των ΗΠΑ: Πιέζαμε τον Καραμανλή να δεχτεί την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία»

Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραδοχή του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα ότι οι ΗΠΑ ασκούσαν πίεση στον Κώστα Καραμανλή, την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός, για να υποχωρήσει από τις εθνικές «κόκκινες γραμμές» και να δεχτεί την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία».

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε:«Πιέσαμε τον Καραμανλή για Σκόπια!». Την συγκεκριμένη αποκάλυψη την έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Επίσης ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται και τόσο για το ονοματολογικό των Σκοπίων και πως η χώρα του δεν έχει τη διάθεση να εμπλακεί στο όλο θέμα.

Τέλος, σε ομιλία που είχε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «θετική συγκυρία» την παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στο «τιμόνι» των Σκοπίων, υποστηρίζοντας πως έχει αλλάξει το κλίμα πλέον στα Σκόπια, γεγονός που ενδεχομένως θα συμβάλει στην καλή πορεία των διμερών διαπραγματεύσεων.