Για αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας συζήτησαν Τσίπρας-Ράμα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Οι δύο πρωθυπουργοί, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, έθεσαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν στην ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία. Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Όπως δήλωσε o Ράμα πριν από δύο ημέρες «ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτόν τον διάλογο και να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, αλλά και σε μια εποχή που τα προβλήματα του παρελθόντος δεν θα παρουσιαστούν ως προβλήματα του μέλλοντος και οι σκιές του παρελθόντος να παραμείνουν στο παρελθόν».

Συνάντηση Τσίπρα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Οι ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι συζητήσεις κινήθηκαν και γύρω από τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία.

Συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας

Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.