Παυλόπουλος για Σκοπιανό: Ονομασία που να μην αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς

“Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή η χώρα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του Ρεουβέν Ριβλίν.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς. Όπως επισήμανε, ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Μήνυμα κατά του ναζισμού

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Ισραηλινό πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ριβλίν, μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Πριν από την είσοδο του κ. Ρίβλιν στο Προεδρικό Μέγαρο ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών και ακολούθως ο Ισραηλινός Πρόεδρος εισήλθε στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον Έλληνα Πρόεδρο Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αργότερα σήμερα, ο κ. Ρίβλιν θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενώ μετά θα μεταβεί στην ισραηλινή πρεσβεία όπου θα βραβευτούν προσωπικότητες που συνέβαλαν στην εμπέδωση της ελληνο-ισραηλινής φιλίας.