Τσίπρας: Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι όπλο στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη (φωτός & βίντεο)

“Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι όπλο στη μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη, είναι ένας φόρος τιμής για τους χιλιάδες έλληνες εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή τοποθέτησης του θεμελίου λίθου στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου για το Ολοκαύτωμα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες.

Το Μουσείο θα αναγερθεί σε μια περιοχή με μεγάλο συμβολισμό, κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα “βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εκεί εξοντώθηκαν περίπου 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, μέλη μιας ακμάζουσας κοινότητας σε πολλούς τομείς γι αυτό και η πόλη αποκαλούνταν “Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων”.

Το Μουσείο είναι ένα διεθνές μήνυμα, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ: «Δεν αφορά μόνο τους Εβραίους που σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα, είναι ένα διεθνές μήνυμα που δείχνει ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να επαναληφθούν πουθενά» και πρόσθεσε:

“Τα ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο ένα εβραϊκό θέμα, είναι παγκόσμια υπόθεση. Και εδώ, είναι και εθνική υπόθεση. Είναι μουσείο μνήμης και μαρτυρίας. Οφείλει να δώσει βήμα έκφρασης στη ζωή των Εβραίων της Ελλάδας και να εκφράσει τις στιγμές εξολόθρευσής τους και να φωνάξει πραγματικά το «ΠΟΤΕ ΠΙΑ»”.

Ολόκληρη η ομιλία Τσίπρα:

Φωτογραφίες από την τελετή: