Στα Σκόπια ο Νίμιτς – Με πρόταση το όνομα «GornaMakedonija» (φωτός & βίντεο)

Στα Σκόπια έφτασε σήμερα το μεσημέρι ο Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων.

«Είχαμε καλές συναντήσεις στην Αθήνα. Ελπίζουμε πως θα έχουμε καλές επαφές και εδώ. Ανυπομονώ για τις συναντήσεις με την κυβέρνηση και τους άλλους ηγέτες», δήλωσε ο κ. Νιμιτς κατά την άφιξη του στο πρακτορείο ειδήσεων МИА.

Στη συνέχεια πήγε σε εστιατόριο στην πλατεία «Μακεδονίας», που βρίσκεται απέναντι απ’ το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου και μετονομάστηκε μετά από απόφαση της κυβέρνησης σε πλατεία «Ο πολεμιστής με το άλογο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο όρος Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Οι συναντήσεις του

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.

Ο κ. Νίμιτς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και με τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την άφιξή του στα Σκόπια

 

 

 

Ζάεφ: Πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ με δηλώσεις του επιμένει ότι τελικά πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος, παρά τις ενστάσεις του κυβερνητικού του εταίρου Αλί Αχμέτι, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα.

«Δεν θεωρώ αυτό το θέμα ως εμπόδιο. Το θεωρώ ως μια πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα ότι η λύση θα είναι μόνιμη και θα παραμείνει έτσι μια για πάντα. Δεν είναι κάτι τόσο τρομακτικό ή τραγικό ή αδύνατο, επειδή τα δημοψηφίσματα διεξάγονται σύμφωνα με το νόμο και με ταχεία διαδικασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

O Zάεφ τόνισε ότι «πριν από το δημοψήφισμα οι πολιτικοί πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους για να βοηθήσουν το έθνος να αποφασίσει».