Παπαδοπούλου: Δεν υπάρχει Μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα

Στην εκπομπή “Αταίριαστοι” στο ΣΚΑΙ βρέθηκε η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου. Αναλυτικά το τι ανέφερε:

Για το συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου:

Στο συλλαλητήριο της Αθήνας εκείνο που πρέπει να επικρατήσει είναι ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Προσωπικά θα πάω ως Ελληνίδα πολίτης και έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι ο καθένας προσέρχεται εφόσον του το υπαγορεύει η συνείδησή του.

Ποιος λέει ότι το συλλαλητήριο είναι εναντίον της κυβέρνησης; Αυτά τα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπέρ των εθνικών συμφερόντων και εφ’ όλης της ύλης με πρόταγμα την άρση του αλυτρωτισμού του κράτους των Σκοπίων. Δεν θα πρέπει να υπάρχει ίχνος αλυτρωτισμού.

Για την πιθανότητα να υπάρξει σύνθετη ονομασία:

Η θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι πάγια και διαμορφωμένη προ πολλού. Θεωρούμε ότι η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγου του από τα Σκόπια υποδηλώνει και συμπυκνώνει τη διάθεση αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων. Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο σχετικά με το όνομα. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Να δούμε αν το γειτονικό κράτος έχει τη δυνατότητα, ακόμη και αν η κυβέρνηση Ζάεφ είναι διαλλακτικότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη του Γκρούεφσκι, να το περάσει στις διαφορετικές εθνότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Αν υπάρχει η πιθανότητα να «περάσει» σύνθετη ονομασία στην ελληνική Βουλή με δεδομένη την αντίθεση των ΑΝΕΛ:

Καταρχήν, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα, βλέποντας μάλιστα τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων και το γεγονός ότι υπάρχει αναβρασμός στη γείτονα μετά την συμβολική κίνηση για αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και του κεντρικού αυτοκινητόδρομου.

Αν οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει συμφωνία για σύνθετη ονομασία:

Ας μη μιλάμε για υποθετικά σενάρια. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και δεν μπορώ να προδικάσω τις εξελίξεις. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε πει ότι δεν ψηφίζουμε όνομα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του για τα Σκόπια. Εμείς έχουμε εκφράσει τη θέση μας σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

Για τα ονόματα που ακούγονται:

Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για τα όποια ονόματα ακούγονται βασιζόμενοι σε πληροφορίες και στη φημολογία. Τα θέματα που τίθενται στη διαπραγμάτευση συζητούνται στο σύνολό τους. Κακώς και σκόπιμα η Ν.Δ. προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση «σαλαμοποιεί» τη διαπραγμάτευση. Εκείνο που επιδιώκεται είναι μια συνολική λύση. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει Μακεδονική εθνότητα, ούτε μακεδονική γλώσσα.