Τζανακόπουλος: Δε ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ότι τον χειροκρότησαν φασίστες της δικής μας εποχής

«Δεν ξέρω αν τιμά τον κ. Θεοδωράκη ότι τον χειροκρότησαν φασίστες της δικής μας εποχής» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, όπου μίλησε για «αριστερόστροφο φασισμό που είναι ο χειρότερος». «Ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται αυτά», είπε ο κύριος Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Σύνθετη ονομασία έναντι όλων για όλες τις χρήσεις είναι η επίσημη θέση με την οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση» τόνισε, ενημερώνοντας ότι η διεθνής σύμβαση θα περιλαμβάνει την πρόταση για τη λύση στο “Μακεδονικό”.

«Το μήνυμα του συλλαλητηρίου ήταν σαφές, ως προς το ότι δεν πρέπει να γίνει η χρήση του όρου Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί αυτή την πολιτική θέση; Πρέπει να το πει ξεκάθαρα. Διαγράφει όσα έλεγε και έπραξε η Ν.Δ. ως σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά;» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Επίσης υπογράμμισε ότι: «Όλοι οι Έλληνες πολίτες και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πουν με σαφήνεια ότι αν το σύνθημα του χθεσινού συλλαλητηρίου μπορεί να υιοθετηθεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση σήμερα;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην «εν κρυπτώ διπλωματία» που κατηγορεί την κυβέρνηση η Ν.Δ.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε τίποτα διαφορετικό από τη στάση των προηγούμενων. Ενημερώσαμε τους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ όταν δηλαδή υπήρξαν νέα δεδομένα. Αυτό που κατηγορεί την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης για εν κρυπτώ διπλωματία δημιουργεί ερωτηματικά για το πως γίνεται αυτό με δημοσιογράφους και κάμερες; Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για “καιροσκοπισμό” προσθέτοντας ότι «θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην διπλωματική πολιτική της χώρας».

Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχουμε πάει πίσω στη διαπραγμάτευση, από όσα έχουν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρέπει με σαφήνεια να εξηγήσουμε την διπλωματική ιστορία στο θέμα αυτό και τις ήττες που έχουμε υποστεί είπε σημειώνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας δεν ανήκει στην Ελλάδα αλλά σε διαφορετικά έθνη – κράτη και αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να μην την λαμβάνει υπόψη της η εθνική διπλωματική πολιτική.

Η διεθνής σύμβαση θα περιλαμβάνει την πρόταση για λύση στο Μακεδονικό εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι η «Ελλάδα θα πρέπει να εμπεδώνει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Θα προχωρήσουμε σε συμφωνία μόλις βρούμε σημεία σύγκλισης και την αμοιβαία αποδεκτή λύση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος αποκλείοντας πιθανότητα δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».