Novartis: Θύελλα στον πολιτικό κόσμο - Οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης

Θύελλα έχει ξεσπάσει στον πολιτικό κόσμο με την υπόθεση Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται. Η δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis, διαβιβάζεται εντός της ημέρας στη Βουλή. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, «είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος». Το αργότερο έως αύριο το μεσημέρι, είπε, η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις.

Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα Τρίτη το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”,τόνισε ότι «πρόκειται για σκευωρία», σε βάρος του, σημειώνοντας ότι με τη σημερινή του κατάθεση για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ θα ξεκαθαριστεί η υπόθεση.

Σημείωσε δε ότι, αφού δεν έχει το φάκελο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υπόθεση, δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα, αλλά θα απαντήσει για όλα.

«Αν ο Παπαγγελόπουλος έχει λάβει άτυπη ενημέρωση, θα τον πάω φυλακή για κακούργημα, αν η Εισαγγελέας έχει άτυπη ενημέρωση, θα πάνε και οι δύο φυλακή», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, διερωτώμενος «πού ξέρουν τα ονόματα που περιέχονται στη δικογραφία οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος.

«Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μόνο διαβιβαστική αρμοδιότητα και δεν μπορεί να ανοίξει το φάκελο», είπε σχετικά

Λίγη ώρα αργότερα σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, διέψευσε με δηλώσεις του στο Καλημέρα Ελλάδα ότι υπάρχει κυβερνητική εμπλοκή στην επίσπευση της υπόθεσης Novartis, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης «ανακριβείς», ενώ εκτίμησε ότι η αντιπολίτευση είναι «σε δυσάρεστη θέση, αφού το μισό υπουργικό της βρίσκεται σε δεινή θέση».

Όπως εξήγησε ο Σταύρος Κοντονής, «δεν υπήρχε καμία παρέμβαση, η Εισαγγελία διαφθοράς ολοκλήρωσε την έρευνα και όπως είχε υποχρέωση την έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, εκείνη την παρέδωσε σε μένα κι εγώ θα την  διαβιβάσω στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ότι διαβάστηκε η δικογραφία, απάντησε ότι είδε «τα πολιτική πρόσωπα και τα έγγραφα για να ξέρω τι υπάρχει, τι παραλαμβάνω και τι καταθέτω» και χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις κατηγορίες ότι η υπόθεση διαβιβάζεται στη Βουλή λίγες μέρες μετά το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό.

Στ. Κοντονής: Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο

Ο Σταύρος Κοντονής χθες βράδυ εξερχόμενος από το Μαξίμου, είπε ότι πριν από έναν χρόνο είχε αναφέρει σε μια σχετική δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευρά είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS . «Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό σήμερα», είπε. Ανέφερε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «η οποία με εντολή του πρωθυπουργού αύριο κιόλας θα αποσταλεί στη Βουλή».

Τόνισε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε». «Γι’ αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», επισήμανε. Τόνισε πως «και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής

Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει σε προκαταρκτική, ο υπουργός είπε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Είπε ειδικότερα ότι «αύριο μέχρι το αργότερο το μεσημέρι η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».

Απαντώντας για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν εστάλη αμελλητί ο φάκελος στη Βουλή, σχολίασε: «Μα σήμερα τον έλαβα τον φάκελο, πώς είναι δυνατόν; Αμελλητί σημαίνει ότι ο φάκελος θα είναι αύριο στα χέρια του προέδρου της Βουλής».

Στο ερώτημα εάν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα, ο κ. Κοντονής είπε πως η πληροφορία που έχει είναι ότι δεν έχει ανευρεθεί. «Αυτό κάτι σημαίνει», σχολίασε. Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλώς του απαγορεύτηκε η έξοδος. «Εάν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα, ότι κάτι θέλει να κρύψει και θα διαφύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι μια μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα του ως εισαγγελέας, τον οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Όπως το λέω». Υπογράμμισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει και στη συνέχεια». Για να τονίσει: «Ο ελληνικός λαός όμως απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του. Για το καλό της Ελλάδος, της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ’ ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση πλήρως της δικογραφίας, με τη νόμιμη διαδικασία πάει στη βουλή, θα επανέλθουμε», είπε.

Για το θέμα της παραγραφής ο κ. Κοντονής σχολίασε: «να ανακαλέσετε στη μνήμη σας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί, υπήρξαν όμως και αδικήματα που δεν είχαν παραγραφεί και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές είχαν ολοκληρώσει την έρευνα τους και είχαν παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα σε δίκη τα οποία σήμερα έχουν τιμωρηθεί με πολυετείς ποινές καθείρξεως».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα, ο υπουργός είπε ότι για τα πρόσωπα που είναι μη πολιτικά τη διαδικασία τη συνεχίζει κανονικά η αρμόδια εισαγγελέας.

Έντονα αντέδρασε η ΝΔ για την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση Novartis σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του επιχείρησαν να προκαταλάβουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο.

Η ΝΔ σημειώνει ότι θα επιδιώξει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και σημειώνει με έμφαση ότι η κυβέρνηση είτε το θέλει είτε όχι θα θ λογοδοτήσει για τις μεθοδεύσεις της

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα…

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

 

Δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!

Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

Ο Π. Πικραμμένος δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο Novartis

Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Δ. Αβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis

H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis, τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.-

Γ. Στουρνάρας για το σκάνδαλο της Novartis: Θύμα πολιτικής στοχοποίησης και bullying

Σε έντονο ύφος απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στις πληροφορίες που τον φέρουν να εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Νοvartis, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα «πολιτικής στοχοποίησης και bullying».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της.

Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών.”

Ευ. Βενιζέλος: Αναφέρουν το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» για πολιτικό αντιπερισπασμό

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις αναφορές ότι το όνομά του περιέχεται στην δικογραφία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. «Eπειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως «όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια».

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση NOVARTIS ο Π. Κουρουμπλής

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του ονομάτός του στην υπόθεση NOVARTIS και στη σχετική δικογραφία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

“Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων ( όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά , την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κλπ )” δηλώνει ο κ.Κουρουμπλής.

Αναφέρει επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του κου Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων τα εξής:

Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ? εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.

Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο Υπουργείο ως Υπηρεσιακός Υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015 .

“Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μή των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής . ‘Αλλωστε έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή,” αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.