Ο Άδωνις στην Εξεταστική για την Υγεία: Οι ισχυρισμοί για πλαστογραφία, τα ρουσφέτια και το ...αστείο για τη Novartis

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στην Υγεία, κατέθεσε και σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε πλαστά τα ηχητικά ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν συνομιλίες του διευθυντή του γραφείου του με τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις 23 προσλήψεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα πλαστότητας του ηχητικού ντοκουμέντου, ενώ ο Σπύρος Λάππας υπενθύμισε ότι ο ίδιος ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου παραδέχτηκε στην Εξεταστική, ότι ακούγονται η φωνή του και τα λεγόμενα του στα επίμαχα ηχητικά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξαπέλυσε νέες απειλές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Πάυλου Πολάκη, τον οποίο όπως είπε θα στείλει στην φυλακή για… πλαστογραφία: «Αυτό το υποτιθέμενο ηχητικό ντοκουμέντο, όπως καταλαβαίνετε, είναι πλαστογραφημένο, αφού έχει σε δεκαεννέα σημεία βάσει πραγματογνωμοσύνης συρραφή. Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτή την πλαστογραφία την έχει διαπράξει ο κ. Πολάκης σε συνεργασία με τον κ. Γιαννακουλόπουλο».

Όπως σημειώνει όμως η Εφημερίδα των Συντακτών, αλλά όπως κι ανέφεραν σήμερα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, η έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας πουθενά δεν διαπιστώνει πλαστογραφημένες συνομιλίες αλλά 4 κανονικές συνομιλίες, ούτε όμως και συρραφή. Η έκθεση αποσαφηνίζει ότι στις συνομιλίες το πρόσωπο, ο κύριος ομιλητής που ακούγεται, είναι ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα άλλα πρόσωπα που συνομιλούν ακούγονται ελάχιστα και δεν προκύπτει ασφαλές συμπέρασμα για το ποιοι είναι. «Το δείγμα κρίνεται ποσοτικά επαρκές και κατάλληλο», διαπιστώνει η ΕΛ.ΑΣ., «και δεν αμφισβητείται η φωνή του βασικού ομιλητή Θ. Παπαδημητρίου».

Η επίθεση στην Αννέτα Καββαδία

Εξηγήσεις για την πρόσληψη των 23 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκ των οποίων 13 υπηρέτησαν στο γραφείο του, ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Όταν η κ. Καββαδία του επεσήμανε ότι το προσωπικό του γραφείου του ήταν υπερπληθές, καθώς ξεπερνούσε τα 60 άτομα, ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε ότι τόσους χρειαζόταν κι αν χρειαζόταν 150 θα απασχολούσε 150, για το καλό… του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια όταν η Αννέτα Καββαδία τον ρώτησε για το γεγονός ότι σύμφωνα με την κατάθεση του γνώριζε κάποιους από αυτούς, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ της είπε επί λέξη «μην μου κάνετε την παρθένα» και «εσύ ήσουν ρουσφέτι στην ΕΡΤ το 2004». Όταν συνειδητοποίησε το λεκτικό του ατόπημα, έσπευσε να πει: «Το αποσύρω. Πολιτικά το εννοούσα…».

“Απαξιώ να σχολιάσω το αηθές και σεξιστικό παραλήρημα Γεωργιάδη,εναντίον μου. Τι να πεις,άλλωστε,με αυτόν που-μεταξύ άλλων-υπεραμύνεται της επαναφοράς της κατάπτυστης διάταξης Λοβέρδου για τις οροθετικές; Ντροπή,μόνο,για την κατάντια της σημερινής ΝΔ..” έγραψε στο τουίτερ η Αννέτα Καββαδία

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε την χρέωση για 13 από τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά τη σημερινή του κατάθεση ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε, ότι γίνονταν ρουσφέτια στο ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά υποστήριξε ότι δεν τα έκανε εκείνος.

Και η Novartis στο επίκεντρο

Την ώρα που ξετυλίγεται το σκάνδαλο Novartis, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε όρεξη για …χιούμορ: «Ακούστε έχω πάθει λουμπάγκο και πονάει τρομερά η μέση μου. Και για προφανείς λόγους δεν μπορώ να πάρω Voltaren», είπε στην έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Γεωργιάδης (το συγκεκριμένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο είναι της ίδιας εταιρείας).

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης έκανε γνωστό ότι μετέφερε το αίτημα της Επιτροπής να διαβιβαστεί στα μέλη της η δικογραφία για την υπόθεση, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι είναι ψευδής η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα ότι έδωσε προνομιακή αποπληρωμή ύψους 65 εκατ. ευρώ στη Novartis, για την οποία πήρε ο ίδιος 2 εκατ. ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παραδέχτηκε ότι καταβλήθηκαν χρήματα στη Νοvartis αλλά όχι το ποσό των 65 εκατ. ευρώ. Δεν ξεκαθάρισε, όμως, τι ποσό δόθηκε. Τόνισε, ότι προχώρησε στην καταβολή 300 εκατ. ευρώ σε όλες τις φαρμακευτικές από τα 600 εκατ. ευρώ που όφειλε συνολικά το Δημόσιο λόγω «μνημονιακής υποχρέωσης».

Όταν του ζητηθηκε από τα μέλη της Επιτροπής να παραιτηθεί της ασυλίας του και να δικαστεί, ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε να συναινέσει, εξηγώντας πως υπάρχει συγκεκριμένος νόμος περί ευθύνης υπουργών και στο Σύνταγμα και στο νόμο που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Υπάρχουν αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες λένε ότι δεν μπορεί να γίνει με μια δήλωσή μου άρσης της βουλευτικής ασυλίας. Εγώ και να θέλω δεν θα μπορούσα, με το νόμο περί ευθύνης υπουργών να δικαστώ παρά μόνο σε Ειδικό Δικαστήριο. Εγώ θα κάνω το παν για να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια και να δικαστεί, δεν θέλω καμία ασυλία και καμία παραγραφή. Εγώ θέλω να γίνει Προκαταρκτική Επιτροπή, να ανοίξει αυτή η υπόθεση και μετά να κλείσει με ό,τι μπορεί να γίνει νόμιμα».