Σκοπιανό: Εκτάκτως στη Βιέννη ο Κοτζιάς για να δει Ντιμιτρόφ και Νίμιτς

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από κοινού με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Νίμιτς.
Ο κ. Κοτζιάς, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ.
Πάντως η σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Τσίπρα-Μητσοτάκη για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και τα συλλαλητήρια με φόντο την υπόθεση Novartis, συνεχίστηκε και χθες.

Τσίπρας: Εκτός πραγματικότητας να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι ουτοπικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας.
Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Όμως ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της εκδήλωσης; Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό, κρούουν ανοιχτές πόρτες. Ήταν να μην βρεθεί λύση; Αν είναι αυτό είναι λάθος. Η μήπως το αίτημα ήταν, μην δώσετε το όνομα Μακεδονία. Γιατί αυτό είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας. Γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε άλλη, αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα. Γιατί αυτό, το έχει αποδεχθεί η Ελλάδα ήδη από τον Πόλεμο και μετά. Πρώτα εχει αποδεχθεί το όνομα της σοσιαλιστική Δημοκρατία, μετά με το όνομα του ομόσπονδου κράτος. Το αποδέχθηκε και ως προσωρινή ονομασία που κινδυνεύει να παγιωθεί. Τι είναι το ΠΓΔΜ;» διερωτήθηκε.
Και πρόσθεσε ότι: «Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα, δεν είναι να δώσει κάτι που έχει δοθεί απο άλλους. Άλλα να πάρει πίσω. Να σταματήσει η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Να μην σφετερίζονται ονόματα και σύμβολα που υποκρύπτουν αλυτρωτισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε εκεί, αλλά συνέδεσε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία με την υπόθεση Novartis. «Κάποιοι ανοήτως έσπευσαν να πουν ότι το μέγα σκάνδαλο της Νοβάρτις στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Δηλαδή στήθηκε ένα σκάνδαλο που ερευνάται χρόνια για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Μήπως κάποιοι άλλαξαν την εθνική θέση για να βρουν συμμάχους; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευτούν την συγκάλυψη του εγκλήματος; Το θέτω στην κρίση σας. Μήπως όμως συμβαίνει το αντίθετο; Κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν θέσεις για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν συγκάλυψη;

Μητσοτάκης: Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του κ. Τσίπρα
Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να απαντήσει τον πρωθυπουργό από την Εύβοια όπου περιοδεύει.
«Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αποκαλεί ετερόκλητο όχλο τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν για τους απαράδεκτους χειρισμούς του στο Σκοπιανό. Αντιλαμβάνομαι τον πανικό του, όπως και τους λόγους που τον οδηγούν σε μια εμφανή προσπάθεια χειραγώγησης ακόμη και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Νοβάρτις. Και επειδή παριστάνει ότι δεν άκουσε τις θέσεις μου θα τις επαναλάβω για να μην έχει την παραμικρή απορία: Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε, από την πρώτη στιγμή, όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες».

Ο Μπουτάρης έθεσε θέμα αλλαγής του ονόματος «Μακεδονία» στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Με νέες δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Γιάννης Μπουτάρης, έθεσε θέμα για τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» στο αεροδρόμιο και τον σταθμό ΚΤΕΛ της συμπρωτεύουσας.
Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη νομίζουν ότι είναι στα Σκόπια!
«Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το ”Μακεδονία” στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια», είπε ο κ. Μπουτάρης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thestival.
«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε», είπε ακόμη μεταξύ άλλων.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι το σημαντικό είναι επίσης να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία στην ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.