Έτσι σχολιάζει η αντιπολίτευση την τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια

Το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα Ίμια, όπου σκάφος του λιμενικού εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό, σχολιάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

ΝΔ: Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας. Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο.

«Είτε του αρέσει, είτε όχι οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο είναι σε ισχύ. Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιηθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο τώρα. Όχι σιωπηρά τετελεσμένα και στα ελληνοτουρκικά», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κλίμα εφησυχασμού

“Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα κι αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς”.

Ποτάμι: Επικίνδυνη κλιμάκωση

«Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» αναφέρει το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη και προσθέτει:

“Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου”.

Ένωση Κεντρώων: Τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά

Με την φράση «τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικά», η Ένωση Κεντρώων σχολίασε το γεγονός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα, «οι Έλληνες πρέπει ενωμένοι, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σθένος, να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα», προσθέτοντας ότι «το περιστατικό διεμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια αποτελεί θρασύδειλη πράξη και μάλιστα μέσα σε ελληνικά ύδατα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα ταραξίας και αποτελεί κίνδυνο για την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», σχολίασε η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι «όλη την τελευταία περίοδο οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, του πρωθυπουργού, του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι ανιστόρητες, επιθετικές και αδιάντροπες».