Γιλντιρίμ: "Δώσαμε απάντηση σε προκλήσεις που δεχθήκαμε στα Ίμια"

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το επεισόδιο στα Ίμια, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εμφανίσθηκε και πάλι προκλητικός κάνοντας λόγο για «απάντηση» σε «προκλήσεις» στα Ίμια.

«Η Άγκυρα έχει εκφράσει ρητά προς την Αθήνα τη θέση ότι η αποχή από εντάσεις είναι ο καλύτερος δρόμος για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γιλντιρίμ είπε πως «το Αιγαίο θα πρέπει να είναι ‘θάλασσα φιλίας’ μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση και να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών.

«Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες παραβιάσεις σχετικά με τα Ίμια, στις οποίες απαντήσαμε», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο, λέγοντας ότι, σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών «θα συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω».